Seniorenpagina


Iedere maand wordt in het Boxmeers Weekblad, door de Pr-man van Welzijn Ouderen Boxmeer, de seniorenpagina gevuld.

 

Mochten mensen dit gemist hebben dan kunnen zij alsnog hier lezen.

 

U kunt met de muis naar beneden scrollen en dan het betreffende stukje downloaden.


31-05-2023

Werelddansen een aanrader

 

Overloon. Zaterdag 13 mei 2023 was de middag van het werelddansen in De Pit te Overloon.

 

Het was een zeer geslaagde middag met ongeveer 90 dansers en een zeer ontspannen sfeer.Enthousiasme, blijheid en vreugde waren de kernwoorden voor deze middag. 

 

Bestuurslid Aria Merkestein van Welzijn Ouderen Boxmeer heette de deelnemers, het publiek en de docenten van harte welkom. “Binnen het bestuur vinden we het heel belangrijk dat mensen de deur uit komen, dat ze onder de mensen komen en dat ze iets gaan doen waar ze blij van worden. Dat geeft energie en vrolijkheid en dan kun je er weer tegenaan. Daarnaast is elke bewegingsactiviteit goed voor iedereen, en zeker voor senioren,” waren haar woorden.

 

Deze middag werd er gedanst door 8 dansgroepen uit het Land van Cuijk waaronder een zit-

combi dansgroep en een zit-dansgroep. Tijdens de openingsdans staat de vloer mooi vol en

op muziek dansen de mensen hand in hand in cirkels. Gedurende de middag leggen de

docenten Ans van Eeden, Marga Cuppen, Annie van Diessen en Nellie Nabuurs, de diverse

dansen de danspassen uit zodat ook het publiek kan aansluiten.

 

Ook het zit-combidansen komt aan bod. In paren wordt er gedanst. De ene helft danst zittend in de stoel en de andere helft danst er omheen. Leuk om naar te kijken en een geweldige manier om minder mobiele mensen mee te laten doen. Ook hier wordt voor iedere dans de bewegingen van de handen en voeten uitgelegd zodat ook andere dansers kunnen aansluiten. En dat deden ze!

 

Zitdansen in een actieve dansvorm waarbij men niet van de stoel komt. De groep zitdansers

voor deze middag is klein maar vanuit alle kanten sloten dansers aan om mee te doen met

de dansen. Op vrolijke muziek en met hoeden en stokken als attributen is het een levendig

gebeuren, en ook voor de toeschouwers was het een lust voor het oog.

Het was een geslaagde middag en een mooie promotie voor alle dansvormen. Wilt u

meedoen? Op de website van Welzijn Ouderen Boxmeer vindt u informatie over de diverse

groepen, tijden en locaties: www.welzijnouderenboxmeer.nl


31-05-2023

Volop beweging voor de senioren in Oeffelt

 

Oeffelt. In Oeffelt staan een 4-tal bewegingsactiviteiten op het programma die aangeboden worden door Welzijn Ouderen Boxmeer. Dit zijn Bewegen voor Ouderen in  Sporthal MeerCamp en in de Kleppenburg, en Yoga en Countrydansen in de Kleppenburg. 

 

De groepen voor Yoga en Countrydansen zitten vol en aansluiten is daarom niet direct mogelijk. Als men belangstelling heeft, dan kan men op een wachtlijst gezet worden.  Bij voldoende aanmeldingen kan overwogen worden om nieuwe groepen op te starten. 

 

Voor meer informatie over Yoga en Countrydansen en de dagen en tijden waarop dit gegeven wordt, zie de website van Welzijn Ouderen Boxmeer: www.welzijnouderenboxmeer.nl 

 

Bewegen voor ouderen

Welzijn Ouderen Boxmeer noemt deze activiteit gewoonlijk Bewegen voor Ouderen (BvO) maar veelal wordt er ook gesproken van gymactiviteiten. Op de woensdag van 08.45 tot 09.45 uur is er een gym groep actief in sporthal MeerCamp o.l.v. docent Osama Arrogi. In deze groep zijn de deelnemers nog zeer mobiel en gebruiken ze de ruimte in de sporthal voor verschillende oefeningen. Eerst worden de spieren losgemaakt en aansluitend worden oefeningen gedaan in spelvorm met attributen. De docent zorgt voor de nodige afwisseling en neemt daarvoor zelf de te gebruiken attributen mee.

 

Op woensdag van 10.00 tot 10.45 uur is er bewegen voor ouderen in de Kleppenburg. De deelnemers in deze groep zijn wat minder mobiel zodat er veel oefeningen vanaf de stoel gedaan worden. Daarom wordt er ook wel gesproken over zit- of stoelgym. Na de les in de Sporthal komt docent Osama Arrogi naar de Kleppenburg om met deze groep oefeningen te doen. Maar als men denkt dat het programma heel anders is dan in de sporthal, dan heeft men het mis! Ook hier zijn er eerst oefeningen om de spieren lost te maken en daarna volgen er oefeningen met attributen die ook in de sportzaal gebruikt zijn. Het grote verschil is dat men zittend of staand beweegt en dat er kleine aanpassingen zijn in het spelgedeelte.  

 

De redactie legde het fototoestel en de pen even opzij en sloot aan bij de groep gedurende het spelgedeelte. Zo ook de coördinator seniorenactiviteiten Oeffelt, Lenie van Luijk. We genoten beiden van het levendige spelgedeelte. Na de les gaan de groepen in de sportzaal en in de Kleppenburg koffiedrinken. De gym is dus ook gewoon gezellig. 

 

Oproep: 

Bewegen voor ouderen in Oeffelt wil graag een oproep plaatsen voor meer deelnemers. Vooral voor de groep in De Kleppenburg op woensdag om 10.00 uur zoeken we nieuwe mensen. Maar nieuwe deelnemers voor de groep in de Sporthal die start om 8.45 zijn ook welkom. Wilt u meer bewegen om zo fit mogelijk te blijven samen met anderen, meldt u aan! 

 

Buitengym (bootcamp light) 

Deze bewegingsvorm wordt niet aangeboden door Welzijn Ouderen Boxmeer maar door Sportschool Bewegez Boxmeer. Tijdens een geslaagde fittestdag in Oeffelt werd buitengym onder de aandacht gebracht door Bewegez Boxmeer. In korte tijd sloten 12 mensen zich aan. Elke donderdag om 09.00 uur komt de groep bij elkaar bij De Kleppenburg en o.l.v. Juliët Uni wordt er buiten gesport. Van speelveld naar speelveld of parkeerplaats worden er verschillende oefeningen gedaan met gebruikmaking van bijvoorbeeld een bank en aanwezige stangen. Of het nu regent, sneeuwt of dat de zon hoog aan de hemel staat, de buitengym gaat door. Alleen bij gladheid en schoolvakanties is er geen buitengym. De mensen zijn zeer te spreken over deze vorm van bewegen. 

 

Om de buitengym in Oeffelt voor senioren betaalbaar te houden, faciliteert Welzijn Ouderen Boxmeer deze bewegingsvorm in Oeffelt.

 

Voor meer informatie over buitengym verwijzen we naar de website van Bewegez Boxmeer.

 

Hebt u interesse om mee te doen of wilt u wat informatie? Vraag het de coördinator seniorenactiviteiten (csa) van Oeffelt, Lenie van Luijk. Tel 0485 – 361891 of op haar email adres: lenievanluijk@ziggo.nl


Download
Seniorenpagina Mei 2023
Seniorenpagina Boxmeer (66) definitief.p
Adobe Acrobat document 1.4 MB

28-04-2023

Vrijwilligster in hart en nieren

 

Vrijwilligers zetten zich belangeloos in voor verschillende organisaties, verenigingen en stichtingen maar ook voor de buurt en de omgeving. Hun inzetbaarheid is belangrijk voor de leefbaarheid in steden en dorpen. Marietje Hubers uit Vierlingsbeek is zo’n vrijwilliger die haar vrijwilligersbaantjes niet op 2 handen tellen kan.

 

Ze is jong begonnen bij de Sambeekse Boerinnenbond en na het huwelijk gaan wonen in Vierlingsbeek. Daar is ze in het vrijwilligerswerk gestapt voor o.a. de Kerk en de Katholieke Vrouwen Organisatie. Maar er volgde meer. Vier pagina’s vol heeft ze ooit geschreven over haar vrijwilligerswerk. Marietje is nog steeds actief. Momenteel is ze nog de coördinator van de verspreiding van het parochieblad de ‘Binding’.

 

Plakboeken

Marietje was geen fan van een computer waarin je uitzichtloos documenten en foto’s kunt opslaan. Zij hield alles bij in plakboeken met foto’s, krantenknipsels en handgeschreven teksten. Maar wat gebeurt er met deze plakboeken in de toekomst? Daar is Marietje resoluut in. “Mijn kinderen en kleinkinderen kunnen er niets mee en dan verdwijnt het in de papiercontainer en dat wil ik niet.” De vier plakboeken van de KVO/KBO heeft ze geschonken aan de stichting “De Oude Schoenendoos” in Vierlingsbeek. Deze stichting heeft als doelstelling het openbaar en toegankelijk maken van cultureel en historisch materiaal, voornamelijk uit de voormalige gemeente Vierlingsbeek en omgeving.  

 

Bestuurster SWOGB

Marietje is ook 11 jaar bestuurder geweest bij SWOGB (Stichting Welzijn Ouderen Gemeente Boxmeer). Met Jan Oostlander, Piet Blauw en Tjeu van Rijssel vormde ze in 2000 het bestuur. Ze zat in de commissie activiteiten, was gastvrouw bij de ochtenden voor zingeving en ouder worden. Met een werkgroep heeft ze zes jaar het “Broemproject” in Vierlingsbeek verzorgd. Ook de gemeentelijke en regionale Dansdagen konden op haar inzet rekenen, evenzo activerend huisbezoek en de organisatie van de vrijwilligersavonden.

 

Bestuurslid Ellen van der Arend vroeg voor haar afscheidsbijeenkomst of ze haar vrijwilligerswerk wilde toelichten. En dat deed ze, met het voorlezen van vier geschreven A4’tjes. In een passage schrijft Marietje het volgende, ”Wat heb ik in die 11 jaren bij de SWOGB en al mijn ander vrijwilligerswerk veel mensen leren kennen in hun doen en laten en veel rijkdom opgedaan.”

 

Ook van haar tijd bij de SWOGB heeft ze een plakboek bijgehouden. Als je er doorheen bladert, denk je direct ‘Wat zeggen foto’s toch meer dan 1000 woorden’. Het is een geweldig naslagwerk.

 

Overhandigen van het plakboek

In de Huiskamer van Vierlingsbeek (in Vitaliteitscentrum Brabant, voorheen Concordia) is Marietje een vaste gast en daar trof ze Martien van de Weem van de werkgroep PR en Communicatie van Welzijn Ouderen Boxmeer. Samen hebben ze een afspraak gemaakt om het plakboek te overhandigen. Op woensdag 21 maart 2023 werd bij Mientje Hubers thuis in Vierlingsbeek het plakboek van 11 jaar SWOGB overhandigd.

 

Alvorens het plakboek te overhandigen is stilgestaan bij haar vrijwilligersleven. Marietje kan er uren over vertellen. Maar twee onderscheidingen aan de muur zijn ook veelzeggend, een Koninklijke en Pauselijke onderscheiding. Indrukwekkend!

 

Toen en nu

Vele activiteiten, genoemd in het plakboek van Marietje zijn nog steeds actueel. Bij senioren blijft de behoefte aan activiteiten en elkaar ontmoeten. Er zijn echter wel veranderingen in wensen en het aanbod van activiteiten. Zo wordt bijvoorbeeld koersbal nog maar in een paar dorpen gespeeld en het wandelvoetbal is in opkomst. Er zijn minder groepen voor werelddansen maar juist meer voor countrydansen. Er is meer behoefte om activiteiten zittend te doen, zoals dansen en yoga. Bewegen is uitgebreid met Fitness. Het “Broemproject” is veranderd naar lessen in verkeersveiligheid. 

 

Ontwikkelingen die passen in deze tijd en ondersteund worden door Welzijn Ouderen Boxmeer i.p.v. Stichting Welzijn Ouderen Gemeente Boxmeer

 

Interesse in het plakboek 

Mocht er interesse zijn het plakboek in te zien, neem dan contact op met de secretaris 0485-792020. 


28-04-2023

Countrydansen, genieten voor deelnemers én publiek.

 

De Pit/Overloon. Zaterdag 15 april was de jaarlijkse Countrydansmiddag in Overloon. Met 108 enthousiaste deelnemers van de dansgroepen uit het Land van Cuijk stond de vloer ‘vol’. 

 

Iedereen geniet van het countrydansen op de muziek die voor deze middag op het programma staat. Het zijn allemaal ervaren dansers die het countrydansen in de betreffende groepen geleerd hebben van de docenten Ans Versteegen, Ans van Eeden, Marga Cuppen en Maria Lemmens. Countrydansen is, gezien deze middag, een dansvorm die duidelijk veel senioren aanspreekt en ook leuk is om te doen. Voor zowel organisatie als de deelnemers was het een geslaagde en gezellige middag.

 

Optreden dansgroep in verzorgingshuis

Muziek en dans zorgen voor een gezellige sfeer. Als toeschouwer kun je ook genieten van de muziek en de countrydansers.

 

Zo heeft ook het countrydansgroepje van Overloon, op uitnodiging, opgetreden voor bewoners van verzorgingshuizen in Deurne en Boxmeer. De mensen hebben genoten van dans en muziek én sommigen, die nog goed ter been waren, waagden ook nog een dansje. Ook voor de countrydansgroep was het leuk en zij doen dit met veel plezier!

 

Doe je mee?

Mocht je interesse hebben om mee te doen, dan kan je dit kenbaar maken bij de Coördinator Senioren Activiteiten van het betreffende dorp. In Boxmeer zijn twee groepen, Oeffelt een groep, Rijkevoort een groep en Overloon vijf groepen. Op de website www.welzijnouderenboxmeer.nl /activiteiten/bewegen op muziek staat meer informatie over dansmogelijkheden, plaats, dag en tijdstip. Senioren uit andere dorpen mogen altijd aansluiten bij de dorpen waar countrydansen gegeven wordt.

 

Coördinator Senioren Activiteiten 

Overloon: Maria Hendriks, mariahendriks1948@gmail.com

Boxmeer: csaboxmeer@welzijnouderenboxmeer.nl

Rijkevoort: Jan Brienen, jan.brienen1941@gmail.com 

Oeffelt: Lenie van Luijk, Lenievanluijk@hotmail.com

 


Download
Seniorenpagina April
Seniorenpagina Boxmeer (63) definitief.p
Adobe Acrobat document 1.5 MB

De ouderenadviseur helpt waar nodig

Welzijn Ouderen Boxmeer heeft een breed dienstenpakket, dat gericht is op zelfstandigheid en eigen regievoering.

 

Door het aanbod van deze diensten leveren wij een bijdrage aan de wens van senioren om langer thuis te wonen. Een van de diensten is de ouderenadviseur.

 

De vrijwilligers die de diensten leveren zijn deskundig en enkele diensten worden ondersteund door beroepskrachten van Sociom. De dienstverlening is gratis.

 

Vrijwilligers

Jose Brienen en Willem van den Berg zijn vrijwilligers die ingeschakeld kunnen worden als ouderenadviseur. Jose is al 15 jaar ouderenadviseur en Willem vanaf 2016. Beide dus met veel ervaring. 

 

Jose: “Wij komen bij senioren waarvan de meeste geen ervaring hebben met computer/IPad/IPhone. Deze mensen lopen op informatiegebied dan achter. Wij helpen senioren waar nodig met de vragen die ze hebben.” 

 

Willem: “Een groot probleem voor veel senioren is de complexe regelgeving. Er zijn gewoonweg te veel regels die mensen niet kennen. Naast ouderenadviseur ben ik ook vrijwilliger van de Thuisadministratie waardoor ik senioren soms help bij wat meer financiële zaken”.

 

Ondanks dat Jose en Willem deskundig zijn, komen er situaties voor dat de ouderenadviseur cliënten verwijzen naar professionals. 

 

Cliënten

De vraag naar een ouderenadviseur komt van verschillende instanties/personen. Via Sociom, via KBO, of mensen bellen spontaan met de ouderenadviseur. Als eerste gaan ouderenadviseurs de hulpvraag bespreken met de cliënten en zetten samen een plan op.

De werkwijze kan per cliënt verschillen. Soms kan een cliënt na uitleg het zelf regelen en waar nodig helpen wij of verwijzen we ze door.  Hierna is meestal het probleem verholpen en gaat de ouderenadviseur weer met grote voldoening naar huis.

 

Jose: “Vaak zitten er achter een vraag nog meerdere hulpvragen die wij ook zo nodig proberen te beantwoorden”. Sommige hulpvragen zijn complex en dan moeten wij kijken of wij zelf de kennis in huis hebben of dat wij doorverwijzen. Belangrijk is wel dat wij onze eigen grenzen hierin kennen. 

 

Top 3 onderwerpen

Jose: “We zijn nu druk met aanvragen van de energietoeslagen. Senioren kunnen deze bij de gemeente aanvragen. We helpen ze daarbij. Gelukkig is de aanvraag eenvoudig. Ook hebben we contact met de gemeente voor actuele informatie of persoonlijke informatie van desbetreffende persoon. Op dit moment loopt het contact nog wat stroef met de nieuwe gemeente Land van Cuijk. De ambtenaren kennen ons nog niet en wij krijgen moeilijker de juiste personen aan de lijn. Maar dat gaat goed komen”.

 

Willem: “We worden ook gevraagd voor het regelen van de huur- en zorgtoeslag. Ook hier een scala aan regelgeving. Wij weten wat nodig is en kunnen de juiste documenten opvragen, deze invullen en daarna laten ondertekenen door de cliënt. Vaak moeten wij eerst nog een DigiD regelen. Tot slot sturen we de formulieren naar de juiste instantie. Niet alle senioren lukt het om dit zonder hulp aan te vragen”. 

 

Ook de aanvraag van de huishoudelijke hulp doen we vaak. Jose: “Ik zit soms bij keukentafel gesprekken als daar om gevraagd wordt”.  Maar het draait dan meestal niet alleen om hulp in de huishouding maar ook hier weer meerdere hulpvragen zoals vervoer, bestrijden eenzaamheid en aanvraag van hulpmiddelen. Kijkend naar de vraag voor ondersteuning kunnen we vaststellen dat 7 van de 10 zaken gaan over financiën. 

 

Overleg 

Tweemaal per jaar is er een samenkomst van ouderenadviseurs, medewerkers van Sociom en van de gemeente Land van Cuijk. Daarnaast komen we met de ouderenadviseurs van regio Boxmeer 3 maal per jaar bij elkaar en bespreken we de actuele ontwikkelingen. Ook kunnen we ervaringen uitwisselen, waardoor we mensen nog beter kunnen helpen.  


30-03-2023

Dansdagen Welzijn Ouderen Boxmeer

 

Welzijn Ouderen Boxmeer organiseert 2 dansdagen in Overloon. 15 april countrydansen en 13 mei Werelddansen. Beide dagen van 14.00 tot 17.00 uur in MFC De Pit Overloon.

 

Countrydansen

15 april van 14.00-17.00 is het de middag van countrydansen. Vanuit een groot gedeelte uit Land van Cuijk komen countrydansgroepen naar Overloon. Het is  een country dans uitwisseling voor de aangesloten dansgroepen. 

 

Werelddansen

Op 13 mei komen de mensen van de Werelddans naar de Pit in Overloon. Er komen groepen uit het gehele Land van Cuijk.

 

Werelddansen is de overkoepelende naam voor vele dansvormen o.a. country, volksdans, zitdans en zit-combi dansen. Er worden originele folklore dansen gedanst, maar ook gezelschapsdansen. Dit zijn dansen die door iemand gemaakt zijn op een leuk, bekend muziekje.

 

Het aantal dansers in de groepen van de Werelddansen wordt elk jaar kleiner, doordat mensen stoppen vanwege gezondheidsklachten. Een direct gevolg daarvan is dat groepen moeten stoppen of worden samengevoegd.  

 

Docenten zijn creatief

Docenten passen, op een verantwoorde manier, het dansen in groepen aan. In Overloon is de bestaande dansgroep overgestapt naar het zit-combi dansen Het is een bewegingsactiviteit op muziek. Zittend vanuit een stoel worden de dansbewegingen uitgevoerd en gecombineerd, samen met de lopende dansers.

 

Uitgangspunt blijft: het bewegen stimuleren, samen plezier hebben en het sociaal contact!!

Ook deze middag komt er een dansgroep uit Boxmeer die geheel zittend dansen. Vanuit de stoel worden allerlei dansbewegingen gemaakt met de benen en armen. Vaak worden er ook materialen bij gebruikt.

 

Senioren zijn op 13 mei van 14.00-17.00 meer dan welkom bij het Werelddansen en kennis te maken met deze mogelijkheden. U kunt komen kijken en wordt uitgenodigd om mee te doen.

Beide dansdagen worden begeleid door dansleiding met een erkend MBvO diploma. 


Download
Seniorenpagina Maart
Seniorenpagina Boxmeer (56) definitief.p
Adobe Acrobat document 1.1 MB