In de kranten


Naast de reguliere seniorenpagina verzorgt de Pr-man ook artikelen voor andere kranten. Dit is afhankelijk van vraag en behoefte vanuit de SWOGB.


Column November

 

Samenreiskorting

 

De nieuw Arriva automaat op het station ziet er goed uit. Niks op aan te merken. Even uitzoeken hoe het ding werkt. Er verandert regelmatig iets in het openbaar vervoer en alles moet geleerd worden. Als je tenminste wilt blijven reizen. En dat willen we! Maar deze keer gaat het niet vanzelf. Het strak ogend ding heeft geen korting voor ons in de kast liggen. De enige aanbieding die we vinden is een dagretour voor vijf euro naar Maastricht. Maar Nijmegen ligt aan de andere kant!

 

We tippen nog een paar keer alle knoppen maar onze bestelling staat er niet tussen. Dat is jammer, veertig procent korting tikt af.

 

“Zullen we een kaartje voor vijf euro doen en in de verkeerde trein stappen!” Zeggen we gekscherend tegen elkaar. Eerlijk als we zijn besluiten we om gewoon voor de volle prijs in te checken. In Nijmegen op het station informeren we bij de NS infobalie wat we verkeerd gedaan hebben. De vriendelijke dame komt uit haar stoel naar ons toe. Ze zal ter plekke uitleggen hoe we producten op onze OV kunnen laden. Maar hier blijkt dat de Arriva- kast in Boxmeer de samenreiskorting van een NS abonnement niet herkend !

 

Joanneke


Zitdansen, iets voor U?

 

Op elke dinsdagmorgen is er in de Weijerdonk zitdansen van 11.00 tot 12.00 uur. Annie van Diessen is de docente die het zitdansen begeleid.

 

Vanuit een stoel worden er allerlei dansbewegingen gemaakt met de benen, voeten en armen en ook attributen worden gebruikt zoals hoeden. Maar alles gaat op muziek en de deelnemers krijgen d.m.v. ritme bewegingsoefeningen. En dat laatste is natuurlijk wel belangrijk. Zoals Annie het zegt “bewegen is zo belangrijk voor ouderen.” Natuurlijk zijn er vele soorten manieren van bewegen, zoals koersbal, fitness, MBvO – gymnastiek etc. die de SWOGB (stichting Welzijn Ouderen Gemeente Boxmeer) aanbiedt in de verschillende kernen.

 

Het is belangrijk om de diversiteit van activiteiten breed te houden zodat iedereen zijn favoriete activiteit kan uitoefenen. Maar niet alle activiteiten hebben voldoende deelnemers. Dat is jammer want het betekent dan vaak einde oefening.

 

Het zitdansen wordt in de gemeente Boxmeer enkel georganiseerd in de Weyerdonk. Momenteel zijn er maar een 6 tot 8 personen die actief meedoen met zitdansen. Dat is weinig. Vandaar dat we het zitdansen graag eventjes in het zonnetje zetten en een oproep doen voor nieuwe deelnemers.

 

Als Pr-man van de SWOGB was ik vorige week aanwezig en heb Annie van Diessen aan het werk gezien met haar groep. Geweldig mooi, die gedrevenheid, die passie maar ook geweldig mooi om te zien hoe de ouderen zich inleven. Zeker mensen, een aanrader. Ga gerust op dinsdagmorgen kijken in de Weijerdonk om 11.00 uur. Plaats, de zaal bij binnenkomst rechts.


v.l.n.r. Theo Steeghs, Jeanne van Vught, Frans Brienen, Betty van Genugten en Gerard van de Ven.

 

 

Bestuur SWOGB weer compleet

(Bestuurlijk SWOGB, Boxmeers Weekblad, 7 november 2017)

 

Op 31 mei 2017 heeft de Stichting Welzijn Ouderen Gemeente Boxmeer afscheid genomen van 2 bestuurders. Dit gebeurde in een gezellig samenzijn van het Dagelijks Bestuur (DB) en Algemeen Bestuur (AB) in MFC De Pit in Overloon.

 

Jan Spee uit Vierlingsbeek en Jo Jansen uit Boxmeer namen afscheid van de SWOGB. Ze hebben zich jarenlang voor de SWOGB ingezet waarvoor dank.

 

Na een intense zoektocht is het Dagelijks Bestuur van de SWOGB weer voltallig. Nieuwkomer Jeanne van Vught heeft de taak van secretaris op zich genomen en Theo Steeghs is bestuurslid.

 

Jeanne van Vught uit Boxmeer heeft veel ervaring opgedaan in diverse instellingen en thuis is ze mantelzorger voor haar man. De kennis die ze opgedaan heeft, sluit naadloos aan bij de werkzaamheden van de SWOGB. Natuurlijk is het soms nog wel zoeken naar de juiste informatie maar dat komt bij alle nieuwe bestuurders om de hoek kijken, maar iedereen binnen de SWOGB is meegaand en behulpzaam.

 

Theo Steeghs uit Holthees heeft bij profit en non-profit organisaties als P&O adviseur gewerkt. Na zijn VUT heeft hij religiewetenschappen gestudeerd. Hij is geïnteresseerd in wat mensen motiveert om te doen wat ze doen. De taak/rol van de SWOGB heeft zijn warme belangstelling. Theo neemt een deel van het werk van Jan Spee over zoals sport en beweging. Hij hoopt zijn taken goed weg te kunnen zetten.

 

Frans Brienen is de voorzitter en behartigt veelal de contacten met andere partijen, zoals het gemeentebestuur, Sociom en Pantein.

 

Betty van Genugten is al enkele jaren bestuurslid en behartigt enkele diensten zoals de vrije hulpdienst en activerend huisbezoek en activiteiten zoals filmcyclus en Uit op Zondag.

 

Als laatste Gerard van de Ven, de penningmeester van de SWOGB.

Gerard is de laatste jaren flink bezig geweest om de administratie/boekhouding te optimaliseren. Zo werden er nieuwe (digitale) formulieren gemaakt om het werk te vereenvoudigen en om het inzicht in de uitgaven en inkomsten beter inzichtelijker te maken. Dat heeft veel tijd en arbeid gekost (ook inzet van derden) maar Gerard heeft het nu wel op de rol staan.

 

Het belangrijkste taak van het Dagelijks Bestuur is handen en voeten te geven aan het beleidsplan 2017-2022 van de SWOGB genaamd: “Uw welzijn is ons doel.” Het is een ware uitdaging en er zal nog veel water door de Maas stromen alvorens het doel te bereiken, maar de SWOGB gaat ervoor.