Seniorenpagina


Iedere maand wordt in het Boxmeers Weekblad, door de Pr-man van SWOGB, de seniorenpagina gevuld.

 

Mochten mensen dit gemist hebben dan kunnen zij alsnog hier lezen.

 

U kunt met de muis naar beneden scrollen en dan het betreffende stukje downloaden.


27-05-2021

 

Bestuurswisseling SWOGB

 

In april 2021 is Aria Merkestein het dagelijks bestuur komen versterken. We wensen haar veel succes en plezier. Aria gaat o.a. een aantal taken van Theo Steeghs overnemen. 

Theo heeft in mei te kennen gegeven als bestuurslid  “met pensioen” te gaan. Hij zal na de overdracht nog bij enkele thema’s betrokken blijven.  

We bedanken Theo voor zijn inzet bij de SWOGB, de wijze waarop hij de contacten met de docenten en coördinatoren vorm heeft gegeven en werkwijzen concreter heeft gemaakt.

 

Gelukkig… weer activiteiten

 

Vanaf 19 mei kunnen we weer met een aantal activiteiten gaan opstarten. 

  • De activiteiten zoals yoga en fitness en bewegingsactiviteiten, die individueel of in tweetallen worden uitgeoefend, mogen weer onder voorwaarden opgepakt worden. De docenten en de coördinatoren seniorenactiviteiten van ieder dorp kijken samen wat mogelijk is en informeren de deelnemers.
  • Buiten mogen alle sport- en ontmoetingsactiviteiten weer uitgeoefend worden. Maximum met 30 personen en natuurlijk op anderhalve meter afstand.  
  • Aquafit, dansen en zingen zijn activiteiten, die nog niet mogelijk zijn.

De deelname aan de activiteiten is tot en met september 2021 gratis. 

 

De hulpdienst is uitgebreid

 

De hulpdienst kan ook weer ingezet worden voor klussen en vervoer t.b.v. sociaal contact en boodschappen doen. Ook is de hulpdienst uitgebreid naar alle dorpen van de gemeente. In het artikel hier onder vindt U de gegevens voor bereikbaarheid.


27-05-2021

 

Gemeentegids 2021 

 

Alle huisadressen in de gemeente Boxmeer hebben de gemeentegids 2021 ontvangen. Een informatief en zeer mooi naslagwerk. Naast gegevens van onze gemeente en onze dorpen worden ook in alfabetisch vorm alle organisaties, verenigingen en stichtingen met de contactgegevens in beeld gebracht. Goed om deze gemeentegids 2021 bij de hand te hebben. De digitale gemeentegids is ook beschikbaar via boxmeer.smartmap.nl, en de GemeentegidsApp.

Ook de SWOGB wordt in deze gids benoemd. Helaas moeten we vaststellen dat niet alle gegevens correct zijn. Dat willen we rechtzetten. Op de website van de SWOGB, www.swogb.nl staat de informatie wel juist

 

Maaltijdvoorzieningen

Op pagina 57 leest U als contactpersoon voor Groeningen, Holthees, Maashees, Overloon, Vortum-Mullem, Vierlingsbeek: Mevr. Mia Bloemen. Dit moet zijn Mevr. Elly Verdijk -Verbeeten tel.: 0478 - 631235 of 06 - 41307051

Email: ellyverbeeten@gmail.com

 

Hulpdienst

Op pagina 17 van de gemeentegids staat dat de hulpdienst onder Sociom valt. Dat is veranderd. De hulpdienst valt onder de SWOGB. Daarnaast is de hulpdienst uitgebreid naar alle kernen van de gemeente Boxmeer. De contactgegevens zijn de volgende:

 

Rijkevoort: Mevr. T. van de Kerkhof 

Tel: 06-33310409 of 0485-371406

Email: koostoos@outlook.com

 

Rijkevoort: Mevr. Truus van Vught

Tel: 06-23374724 of 0485-371717

Email:  keesentruusvanvught@gmail.com

 

Beugen: Mevr. Reggy Janssen

Tel: 06-20843548 

Email: reggyjanssen@hotmail.com

 

Beugen: Mevr. Carla Hermans

Tel: 06-20843548

Email: carla.vandaal@gmail.com

 

Oeffelt: Zorgcoöperatie: 0485-820212

 

Vierlingsbeek/Groenigen: 0485-792011

 

Boxmeer en alle niet genoemde plaatsen: 0485-792010


27-05-2021

 

Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. Met de slogan: ‘Mensen maken Nederland’ wordt vrijwilligerswerk gedurende het jaar 2021 goed zichtbaar gemaakt. Zo worden de mensen die zich inzetten voor een ander extra in het zonnetje gezet.

 

Vrijwilliger bij Aanwezigheidshulp SWOGB

Bij de Aanwezigheidshulp zijn ruim 30 vrijwilligers actief. Sommige vrijwilligers bezoeken al meer dan 10 jaar een of meerdere mensen per week. De vrijwilligers variëren in leeftijd van 27 tot 86 jaar en doen vooral waar ze goed in zijn en waar ze plezier in hebben. 

 

Vandaag is Ria Bens aan het woord

Ik ben 66 jaar en vanaf januari van dit jaar met pensioen. In het najaar van 2020 ben ik via via in contact gekomen met de SWOGB. Ik wilde graag iets met mensen gaan doen en daardoor ben ik bij de Aanwezigheidshulp gekomen.

In oktober 2020 heb ik kennis met iemand gemaakt en dat klikte meteen goed. Door de gezondheid van meneer konden de bezoeken uiteindelijk niet doorgaan.

In januari heb ik kennis gemaakt met een mevrouw op leeftijd, waar ik nu nog steeds kom. Op de dag dat ik ga, ben ik rond half elf bij haar. Als het goed weer is gaan we wandelen en daarna drinken we samen koffie en wordt er gekletst. Meestal ben ik rond half een weer thuis.

 

We genieten en leren van elkaar

Mevrouw geniet erg van mijn bezoekjes. Als ze de deur open doet zegt ze: “Oh, wat ben ik blij dat ik jou weer zie”. We houden allebei van wandelen en buiten zijn. We kletsen en lachen samen. Er is humor tussen ons. Ik vind het gezellig en heel leuk.

Het geeft me echt voldoening. Het lopen en samen zijn, doet ons goed en heeft een positief effect op ons humeur. Laatst was mevrouw heel verdrietig en na het wandelen ging het stukken beter met haar. Ik leer ervan om geduld te hebben. Als het even duurt voordat mevrouw de jas aanheeft, dan weet ik dat het niet sneller gaat. Dat is een goede oefening in het opbrengen van geduld.

 

Het geeft voldoening

Privé ga ik ook wandelen en fietsen met anderen. Dan is het gewoon gezellig.

Maar als je dit doet met iemand als vrijwilliger, doet het je extra goed. Zeker als iemand laat merken dat het fijn is dat je komt. Ik kan iets voor een ander betekenen en doe het met plezier.

Als ik vragen heb kan ik terecht bij de contactpersoon van de aanwezigheidshulp. Er kwam een vraag of ik misschien twee keer in de week wilde komen en na overleg met alle partijen kom ik nu twee keer per week. En die twee keer kom ik graag!

 

Over Aanwezigheidshulp

Aanwezigheidshulp is een dienst van de SWOGB, waarbij vrijwilligers mensen bezoeken, die door de omstandigheden gezelschap erg op prijs stellen. Dit kan variëren van samen koffie drinken, een spelletje doen, iets voorlezen of samen wandelen. Ook wordt aanwezigheidshulp ingezet om het werk van de mantelzorger te verlichten, zodat die even tijd voor zichzelf heeft. 

Het afgelopen jaar waren er weinig activiteiten buitenshuis. Daardoor is de vraag naar vrijwilligers die iets kunnen betekenen bij de mensen thuis gestegen.

 

Op zoek naar nieuwe vrijwilligers

Vindt u het prettig om met senioren om te gaan of vindt u het zelf ook fijn om met iemand samen een spelletje te doen, te wandelen of samen te praten, dan is vrijwilliger worden bij Aanwezigheidshulp misschien iets voor u. We proberen altijd vrijwilligers en hulpvragers aan elkaar te koppelen, die bij elkaar passen, bijvoorbeeld omdat ze dezelfde interesses hebben.

 

U kunt rekenen op ondersteuning

Er is ondersteuning als u vragen heeft en als de maatregelen het toestaan is het mogelijk als vrijwilligers bij elkaar te komen en ervaringen uit te wisselen. Dit is erg waardevol, om van elkaar te kunnen leren. Ook als de vrijwilliger behoefte heeft aan informatie om het werk goed te kunnen doen wordt daarin voorzien, bijvoorbeeld over dementie of NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel). 

 

Interesse?

Heeft u een vraag voor hulp van Aanwezigheidshulp of heeft u interesse om vrijwilliger te worden bij Aanwezigheidshulp, bel dan naar Dette Koenders 06-10430039 of mail naar dettekoenders@sociom.nl


BOXMEER | 23-05-2021

 

BOXMEER | In het Land van Cuijk bevinden zich vele zeer mooie fietsroutes, hiervan zijn de

knooppunten routes een zeer fijne manier om kris kras door het Land van Cuijk te fietsen. Je kunt

genieten van de mooie landelijke omgeving, van de vele bossen, het water in plassen en rivieren. Om het fietsen te stimuleren zijn onze fietsdagen georganiseerd. Wij hopen maar dat deze mooie dagen door kunnen gaan in deze Corona tijd. Een van de mooie dingen die uit de “doortrappen” dagen kunnen komen zijn fietsgroepjes. Her en der in onze gemeente zijn deze al actief. Informeer bij u in de buurt en doe mee.

 

Boxmeer en het Land van Cuijk tellen relatief veel inwoners ouder dan vijfenvijftig. De gemeente zet zich op diverse manieren in om senioren langer gezond, actief en zelfstandig te houden. Senioren stimuleren om langer op een veilige manier te blijven doorfietsen, past bij onze doelstellingen. Fietsen is ook op oudere leeftijd een prettige, goedkope en laagdrempelige

manier om zelfstandig en in beweging te blijven.

 

 

Zelf doen

Henk Roeffen is de drijvende kracht achter de Boxmeerse activiteiten. ,,Samen met lokale partners doen we er alles aan om onze Boxmeerse senioren lekker door te laten trappen. We helpen de senioren om daar zelf regie op te houden. Deze fietsdagen zijn daar een mooi voorbeeld van net als de fietsgroep-jes.”

 

Het landelijke programma

 

Doortrappen dat door de overheid is ontwikkeld heeft tot doel ouderen zo lang mogelijk te laten fietsen. De gemeente Boxmeer is een van de eerste gemeentes in Brabant die het fietsen voor ouderen bewust stimuleert en ondersteunt. Elders in het land zijn er enkele tientallen

gemeenten die dat ook doen onder het motto ‘Doortrappen’. De gemeente ziet het fietsen als een

ideaal middel voor senioren om in beweging te blijven en sociale contacten mee te onderhouden.

Voor mensen waarbij het lopen steeds zwaarder valt, is fietsen een prima alternatief om boodschappen te doen of vrienden te bezoeken.

 

Vergrijzing

Boxmeer telt intussen een handvol groepen senioren die op vaste tijdstippen de regio verkennen.

Soms zijn er aparte groepen voor bezitters van een elektrische fiets omdat zij toch vaak een stukje

verder willen rijden dan hun niet gemotoriseerde leeftijdgenoten.

Dat ouderen, vaak geholpen door een elektromotor, blijven fietsen is ook terug te zien in de ongevalsstatistieken van het CBS. Uit deze gegevens kwam naar voren dat de afgelopen twintig jaar het aantal omgekomen inzittenden van personenauto’s met 60 procent daalde en het aantal omgekomen fietsers met slechts 11 procent. Het aantal 70-plussers dat omkwam met de fiets steeg in deze periode met 68 procent.

 

Sociaal aspect

Volgens Henk neemt de animo onder ouderen alsmaar toe. Het is goed voor de conditie, maar ook

heel gezellig. Dat sociale aspect is ook heel belangrijk.”

 

Tips voor veilig fietsen:

Henk kent de ongevalsstatistieken. Het dragen van een helm is aan te bevelen, daarnaast is een reflecterend hesje ook extra veilig, dan letten automobilisten toch beter op.

Maar Henk heeft meer tips:

 

1. Monteer een spiegel om achter-opkomend verkeer goed te kunnen zien.

2. Stel het zadel niet te hoog af: beide voeten moeten de grond kunnen raken.

3. Kies -ook voor heren- een fiets met een lage instap.

4. Fiets niet in de spits op de drukke routes met bijvoorbeeld schoolgaande kinderen.

 

Knooppunt rondje:

Start bij de kerk in Beugen en fiets naar de dijk, ga op de dijk linksaf naar knooppunt 07 - 02 – 12 – 70 – 13 – 06 – 05 – 20 – 10 – 16 – 01 – 15 – 07. Als u weer op de dijk bent richting startpunt, de kerk in Beugen. 25 Km is dit rondje.


Download
Seniorenpagina Boxmeer Mei 2021
Seniorenpagina Boxmeer.pdf
Adobe Acrobat document 1'010.1 KB

26-04-2021

Vind je maatje

 

Sociom is een nieuw project gestart: Vind je maatje. Bij Vind je maatje kunnen mensen

meedoen die behoefte hebben aan meer contact en samen met een ander buiten wil

wandelen. Vanwege de geldende maatregelen is dit met twee mensen mogelijk. Ze

verzamelen iedere dinsdagochtend tussen 9.50 uur en 10.00 uur bij de Unit, De

Raetsingel 5 in Boxmeer. Vanaf het startpunt kan ieder tweetal van 10u tot 11u buiten

wandelen. De afstand van wandelen mag variëren. Ook mensen met een rollator en

scootmobiel zijn van harte welkom. 

 

Een wandelingetje en een praatje met een ander kan al een mooi begin zijn voor het

vinden van nieuwe contacten. 

Ken je mensen of heb je zelf behoeften aan meer contact? Stel je het op prijs om op zo'n

manier buiten te komen en met andere mensen in contact te komen? Laat het ons

weten!  

Samantha Regeer, 06-13508839, Email samantharegeer@sociom.nl

Dette Koenders, 06-10430039,  dettekoenders@sociom.nl


26-04-2021

Vier fietsinformatiedagen gemeente Boxmeer 2021

 

Na eerdere succesvolle dagen in de provincie worden in 2021 vier fietsinformatiedagen van Doortrappen in de gemeente Boxmeer georganiseerd. De gezellige en informatieve dagen zijn bedoeld voor 55-plussers en worden georganiseerd in: Beugen, Sambeek, Overloon en Smakt. Veilig blijven fietsen, er samen op uit trekken en de laatste ontwikkelingen rond de E-fiets staan tijdens de dagen centraal. Voor deelname wordt een kleine bijdrage van € 5,- per persoon gevraagd. De lunch wordt verzorgd.

 

De organisatie is in handen van SOAB uit Breda. Tijdens een leerzame presentatie worden de voor- en nadelen van de elektrische fiets besproken en praktische tips gegeven. Ook wordt aandacht besteed aan het voorkomen van valpartijen en ongelukken. Nadat u onder begeleiding van een beweegcoach enkele reactie- en balanstesten heeft uitgevoerd, kunt u desgewenst verschillende elektrische fietsen van een lokale rijwielhandelaar uitproberen en/of de vaardigheid met uw eigen fiets onder begeleiding van twee fietscoaches checken. Omdat de fietsen van de deelnemers ter plaatse desgewenst ook kunnen worden afgesteld voor een goede zithouding, is het wenselijk dat u op uw eigen elektrische of gewone fiets komt. In de middag wordt er op de eigen fiets ook een korte fietstocht gemaakt.

 

Uiteraard worden de RIVM maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus in acht genomen.

 

Kijk in het overzicht hieronder waar en wanneer de dag bij u in de buurt wordt georganiseerd! Er is ruimte voor maximaal 40 deelnemers. Schrijf dus ook gerust uw partner of een vriend of vriendin in. In verband met de logistiek en lunch moet iedereen zich wel vooraf aanmelden.

 

U kunt zich aanmelden op www.e-biketraining.nl. Klik daar op ‘naar aanmelding’ en vervolgens op de naam van de kern waar u zich wilt aanmelden, dan komt u automatisch op de aanmeldpagina.

 

Circa 1 week voor de informatiedag krijgt u nader bericht met daarin het exacte programma. De dagen zijn van 09:45 uur tot 15:30 uur.

 

Beugen 21 mei, MFC het Kruispunt, Kerkplein 6

Sambeek 28 mei,  MFC Elsenhof, Torenstraat 52

Overloon 3 juni, MFC De Pit, 14 Oktoberplein 2

Smakt 11 juni, Pelgrimshuis, St. Jozeflaan 52

 


26-04-2021

Een nieuwe bewegingsactiviteit bij de SWOGB          

 

Vanaf april heeft de SWOGB een nieuwe bewegingsactiviteit “Dansend in Balans”, bedoeld voor kwetsbare ouderen met een chronische aandoening.

Gerty Jansen is de dansdocente. Met passie helpt zij mensen weer meer zelfvertrouwen te krijgen, meer controle over hun lichaam en een betere balans. Het is belangrijk dat mensen met een chronische aandoening zolang als mogelijk mobiel blijven.

 

Wat is Dansend in Balans?

Dansend in Balans is een bewegingsprogramma voor mensen met o.a. Parkinson, MS, Reuma, niet aangeboren hersenletsel. Onder deskundige begeleiding biedt Dansend in Balans een inspirerende en veilige omgeving om met gelijkgestemden actief te zijn en om je vrijer en onafhankelijk te voelen. De ervaring die je in deze les opdoet helpen je om je gedurende de week makkelijker te bewegen.

 

Positief effect op lichaam en geest

Dansen kan een positief effect hebben op het ziekteproces van de deelnemer. Dans daagt niet alleen het lichaam maar ook de geest continu uit. Een belangrijke voorwaarde van het succes van deze les is, dat het verder moet reiken dan een fysieke inspanning die gericht is op het bestrijden van de symptomen. Ook het trainen van het geheugen is belangrijk: het mechanisme om te kijken, om informatie tot je te nemen om te leren en om beslissingen te nemen. Daarnaast speelt het sociale aspect een cruciale rol.

 

Wil je meer informatie of een video filmpje zien, kijk dan op de website: www.dansendinbalans.nl of mail naar Gerty Jansen info@dansendinbalans.nl

 

Heb je interesse?

Om te kijken of het bij je past en wat het met je doet, zijn de eerste twee lessen gratis.

De lessen worden wekelijks op donderdag van 10.30u. -11.45u. gegeven, in de balletzaal naast De Weijer. De kosten bedragen €75 per 3 maanden.

Bij voldoende aanmeldingen wordt een tweede groep opgestart.

Je kunt je aanmelden bij Gerty Jansen: info@dansendinbalans.nl


26-04-2021

Senioren en veiligheid

 

Bij het ouder worden, kunnen we ook kwetsbaarder worden. SWOGB en Sociom vinden het belangrijk dat senioren zich veilig voelen, of het nu gaat om veiligheid in huis, in het verkeer of als u ondersteuning krijgt van anderen. Daarom gaan we aan dit thema meerdere artikelen wijden. En vandaag gaat het over geld. 

 

Financiële zaken

 

Deze maand besteedt ook de overheid extra aandacht aan Financieel veilig ouder worden.

Waarom is dat belangrijk én wat kunt u zelf doen?

We krijgen vaak hulp van anderen. Als u het bijvoorbeeld lastig vindt zelf de belastingformulieren in te vullen, kunt u hulp ontvangen van familie of van de belastinginvullers van de KBO/SWOGB.

Het kan zijn dat u een PGB (persoonsgebonden budget) heeft waarmee uw hulp wordt betaald.

Op een gegeven moment kan het voorkomen dat anderen ons helpen met de boodschappen en deze voor ons betalen. En meestal gaat dat allemaal prima!

 

Kloppen de centen wel?

 

Maar soms gebeuren er dingen, waarbij u denkt; hé, klopt het wel?

Misschien kunt u dat zelf nog goed bekijken in de portemonnee of op de bankafschriften en komt u erachter dat het prima klopt, maar dat u een dure maand heeft gehad. Maar misschien ziet u ook dingen die u niet herkent of vreemd vindt.

Dan is het goed om dit te onderzoeken en met een vertrouwd iemand te bespreken.

 

Gezond wantrouwen

Vroeger sprak men vaak over gezond wantrouwen. Dat is niet alles voor zoete koek nemen, maar ook niet meteen het ergste denken. Als u bij de financiën iets raars opmerkt of als u bij een familielid of goede kennis iets vreemds opmerkt is het altijd goed even na te gaan of het wel klopt wat er gebeurt.

 

Wat als u het niet vertrouwd?

Als u denkt dat er misschien misbruik wordt gemaakt van uw financiën, is het goed om dit te bespreken met iemand die u echt vertrouwd. Er is vaak een drempel om zoiets te doen, omdat er twijfel is of schaamte, maar het ligt nooit aan u als het gebeurt. Het komt voor, dus niemand hoeft zich hiervoor te schamen.

 

Onterechte beschuldigingen bestaan ook

 

Een vrijwilliger of familielid kan ook ergens van beschuldigd worden, terwijl er iets anders aan de hand is. Door verlies van geheugen of het verlies van overzicht op de situatie kan bij sommige mensen achterdocht ontstaan.

Achterdocht is bijvoorbeeld een van de vroege symptomen van dementie. 

Je naaste kan je beschuldigen van dingen die je niet hebt gedaan. Bijvoorbeeld van diefstal, als degene iets kwijt is. 

 

Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Leg aan vrienden, familie en andere verzorgenden uit dat ze de beschuldigingen aan hun adres niet persoonlijk moeten opvatten. Je naaste kan er niets aan doen, maar het gevoel is écht. 

Als er ook maar een kleine kans bestaat dat de beschuldiging van je naaste op waarheid berust, onderzoek die dan. Je naaste met dementie is extra kwetsbaar voor bedrog en diefstal. Het komt voor dat mensen misbruik maken van deze situatie.

 

Waar kunt u terecht?

Als u niemand kent in uw directe omgeving om uw ervaringen mee te bespreken kunt altijd een beroep doen op de sociaal werkers van Sociom.

En als u een vermoeden heeft van financieel misbruik of financiële uitbuiting dan kunt u contact opnemen met de Stichting Veilig Thuis. 

Bijvoorbeeld als iemand, die uw bankzaken regelt, geld van de rekening haalt voor zichzelf. U kunt bellen voor informatie, goede raad of een persoonlijk gesprek. Dat kan anoniem, zonder uw naam te vermelden. 

Het telefoonnummer is 24 uur per dag bereikbaar: 0800-2000 

 

Wilt u veilig bankieren met behulp van een ander, dan kan uw bank u daarbij verder helpen. Bijvoorbeeld met een aparte zakgeldrekening voor de boodschappen of met het maken van een volmacht. Uw eigen bank kan u helpen met informatie over veilig bankieren.

Wilt u ook andere zaken goed regelen, zoals een levenstestament? Dan kan een notaris u verder helpen.

 

Heeft u nog vragen n.a.v. dit artikel, dan kunt u contact opnemen met een van de sociaal werkers van Sociom:

Dette Koenders 06-10430039

Diny Kuppen 06-29386266

Marlies Leijsten 06-82127259

Of mail naar teamboxmeer@sociom.nl

Stichting Veilig Thuis 0800-2000

Meer informatie vind u op de website: www.aanpak-ouderenmishandeling.nl


Download
Seniorenpagina Boxmeer April
Seniorenpagina Boxmeer (15).pdf
Adobe Acrobat document 1.1 MB

05-04-2021

Fitness in Corona tijd

Door de opgelegde beperkingen zijn vele activiteiten in de dorpen weggevallen. Hierdoor is het voor senioren moeilijk om voldoende te bewegen. In Rijkevoort is er met de fysiotherapeuten gekeken naar wat er wél mogelijk is: Online fitnesslessen.

 

In 2016 gestart met fitness voor ouderen

Sinds 2016 wordt er wekelijks op vrijdagmorgen door ongeveer 50 deelnemers in drie groepen gefitnest. Onder leiding van een fysiotherapeut worden verantwoorde oefeningen gedaan waarbij blessures worden voorkomen. Deze oefeningen zijn voor vele doeleinde, namelijk voor soepele spieren, gewrichten, lenigheid en het verbeteren van de balans en conditie.

Alle senioren uit Rijkevoort kunnen hieraan deelnemen. Het fitnessen wordt door de KBO i.o.m. de fysiotherapeuten georganiseerd en mede gefinancierd door de SWOGB.

 

Door Corona tijdelijk moeten stoppen

In maart 2020 werd de sportaccommodatie gesloten en iedereen moest zoveel mogelijk fysieke contacten vermijden. In mei 2020 is een test gedaan met het online aanbieden van de fitnesslessen. Voor een aantal deelnemers is dit niet de ideale manier van sporten, mede omdat ook de sociale contacten worden gemist. In september werd het nieuwe seizoen, op een Corona-veilige manier, weer opgestart in de sporthal De Schutsboom. Echter in november werden alle binnensporten, door de overheid, verboden.

 

Een goed alternatief online fitnesslessen.

De fysiotherapeuten, Ronny Derks van FysioChallenge uit Sambeek en Ingrid Schreurs van Fysiotherapie Schreurs uit Rijkevoort, geven nu elke week om beurten les vanuit hun praktijk. Om 10.45 uur kan iedereen via een beschikbaar gestelde inlogcode de verbinding tot stand brengen en de oefeningen thuis volgen. Met twee flessen water en een kussen uit de tuinstoel wordt een uur lang intensief geoefend. Telkens nemen toch ongeveer 25 mensen deel aan deze bewegingsactiviteit. Oefenen in de sporthal heeft zeker de voorkeur, maar dit alternatief werkt prima om de spieren soepel te houden. Zo worden in Rijkevoort kansen gecreëerd.  


05-04-2021

Alleen en daarna weer samen.

 

Nog voordat corona zich aandiende sprak ik een man van 75 jaar, die zich intens verdrietig en eenzaam voelde. Zijn vrouw was het jaar ervoor overleden. Hij was  verschillende keren verhuisd en in zijn kinderjaren regelmatig eenzaam geweest.

Toch wist hij dat hij vreugde kon vinden in een paar dingen:

-      Iets gaan doen voor een ander

-      Een maatje vinden

-      Wandelen

Nadat hij zijn verhaal verteld had vroeg hij of ik mee wilde denken en zoeken naar een passende klus voor hem en een geschikt maatje. Het wandelen had hij zelf al voortvarend opgepakt. Elke dag ging hij erop uit om zo aan zijn conditie te werken en zich weer fitter te voelen. In de buitenlucht was er ruimte voor verdriet en geluk.

 

Na wat zoeken vond ik een meneer, die hulp zocht bij de boodschappen. Het klikte tussen deze twee mannen en de kopjes koffie daarna gingen steeds langer duren. Als de beide heren samen zijn wordt er gepraat over politiek en sport. Ook worden er grapjes gemaakt en kunnen ze met elkaar lachen.

 

Een maatje zoeken is nog niet zo eenvoudig. Het fijnste is het als je iemand ontmoet waar je je direct thuis bij voelt, maar dat is vrij zeldzaam. Toch kan iemand, die een uurtje per week tijd voor je maakt al veel betekenen.

Het was een geluk dat ik voor deze man iemand vond met wie het uitzonderlijk goed klikte. Twee maal per week eten ze samen en ze steunen elkaar in moeilijke tijden.

Natuurlijk is er nog verdriet over wat er is geweest, maar meneer voelt zich levendig en onderneemt weer dingen.

 

Bent u ook op zoek naar een maatje of wilt u graag een maatje zijn voor iemand anders, dan kunt u altijd contact opnemen met Sociom.

Dette Koenders| Sociom 06-10430039 of

 

Samantha Regeer| Sociom 06-13508839


05-04-2021

Regelzaken en papieren

 

Senioren zijn opgegroeid in een tijd dat aanvragen en regelzaken mondeling, telefonisch of op papier gedaan werden. Inmiddels is de maatschappij veranderd. Er wordt van ons verwacht dat wij alle brieven begrijpen en digitaal aanvragen kunnen doen. Niet iedereen kent de weg of heeft mensen om zich heen, die daarbij kunnen helpen. Om hen hierbij de ondersteunen heeft de SWOGB ouderenadviseurs en vrijwilligers, die de administratie ordenen.

 

Ouderenadviseur

De ouderenadviseur is deskundig en ervaren op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

Zij weten wat er in de regio aan voorzieningen zijn en hoe u daar een beroep op kunt doen. Zij weten bij welke instantie u terecht kunt voor een bepaalde aanvraag. Ook met het invullen van de formulieren kunnen zij u verder helpen.

En natuurlijk zijn ze goed op de hoogte van de diensten van de SWOGB, dus helpen ze u bij vragen over:

-      Vervoer naar het ziekenhuis of de priklocatie

-      Hulp bij de boodschappen

-      Hulp bij de belastingaangifte

-      Hoe u gebruik kunt maken van de maaltijdvoorziening

 

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat u alleen digitaal een aanvraag kunt doen of digitaal formulieren moet aanleveren. Denkt u aan:

-      Het reageren op een nieuwe woning, waarbij u digitaal alle formulieren moet aanleveren,

-      Contact met de zorgverzekering.

-      Het verlengen van het rijbewijs.

-      Het aanvragen van de mantelzorgwaardering.

Dit zijn een aantal zaken die je vroeger gewoon door het invullen van een formulier kon regelen, maar die nu via de computer gedaan moeten worden. 

De ouderenadviseurs weten de weg of kunnen u verwijzen naar de mensen die u verder kunnen helpen, als er meer ondersteuning nodig is.

 

In de gemeente Boxmeer zijn 7 ouderenadviseurs actief, die voor alle dorpskernen werken. Misschien kent u de ouderenadviseur uit uw eigen dorpskern vanuit het KBO-blad of het dorpsblad.

U kunt u een overzicht van de ouderenadviseurs vinden op de website van de SWOGB of bellen voor meer informatie bellen naar Dette Koenders 06-10430039

KBO, SWOGB en Sociom werken goed samen, zodat de ouderenadviseurs steeds op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen.

 

Thuisadministratie

Als de stapel papieren blijft groeien en u op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet, kunnen de vrijwilligers van de thuisadministratie u misschien helpen met het ordenen en opruimen van de papieren. Zij weten welke papieren u moet bewaren en welke opgeruimd kunnen worden. Zij kunnen alles samen met u goed sorteren en opbergen in een map, zodat u makkelijk terug kunt vinden wat u het nodig heeft, bijvoorbeeld voor het invullen van de inkomstenbelasting.

Bij het ordenen kunnen bepaalde dingen naar boven komen zoals:

-      Dat u 5 keer meedoet aan de postcodeloterij

-      Dat er post ontbreekt

-      Dat u driedubbel verzekerd bent

-      Dat er hulp nodig is bij het doen van de financiën

De vrijwilliger zal bijzonderheden altijd met u bespreken en kan dan samen met u en indien gewenst met de kinderen of een vertrouwenspersoon erbij kijken of zaken beter geregeld kunnen worden. U blijft als senior altijd zelf de baas over uw administratie.

Ook als de vrijwilliger denkt dat er meer hulp of steun nodig is, zal dat altijd met u besproken worden. Uw situatie is vertrouwelijk, dus de vrijwilligers van de SWOGB zullen de informatie bij u thuis achter laten en er niet met anderen over spreken.

 

Op zoek naar nieuwe vrijwilligers

Vindt u het boeiend of hebt u ervaring met het op weg helpen van senioren met hun vragen over wonen, welzijn en zorg? Of helpt u graag mensen met het ordenen van de administratie? Dan kunt u zich aanmelden als vrijwilliger bij de SWOGB. U krijgt altijd een goede scholing, verzorgd door KBO Brabant, voordat u aan de slag gaat als ouderenadviseur. Ook komen de ouderenadviseurs en thuisadministrateurs regelmatig met netwerkpartners bij elkaar om ervaringen te delen en op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen.

 

Heeft u een vraag voor de ouderenadviseur of de thuisadministratie of heeft u interesse om vrijwilliger te worden bij de ouderenadviseurs of de thuisadministratie, bel dan naar Dette Koenders 06-10430039 of mail naar dettekoenders@sociom.nl


Download
E-Fietsinformatiedag Gemeente Boxmeer
Na eerdere succesvolle dagen in de provincie worden in 2021 vier fietsinformatiedagen van Doortrappen in de gemeente Boxmeer georganiseerd. De gezellige en informatieve dagen zijn bedoeld voor 55-plussers en worden georganiseerd in: Beugen, Sambeek, Overloon en Smakt. Veilig blijven fietsen, er samen op uit trekken en de laatste ontwikkelingen rond de E-fiets staan tijdens de dagen centraal.
Wervingsflyer E-fietsinformatiedag gemee
Adobe Acrobat document 152.2 KB