Seniorenpagina


Iedere maand wordt in het Boxmeers Weekblad, door de Pr-man van SWOGB, de seniorenpagina gevuld.

 

Mochten mensen dit gemist hebben dan kunnen zij alsnog hier lezen.

 

U kunt met de muis naar beneden scrollen en dan het betreffende stukje downloaden.


De Soos: Gezelligheid troef

 

SWOGB/BOXMEER. In verschillende kernen van de gemeente Boxmeer zijn ontmoetingsactiviteiten voor senioren. Kaarten, biljarten of handwerken maar ook kienen, wandelen en fietsen behoren tot deze categorie. In dit artikel een ontmoeting met mevrouw Nelly van Kempen. Ze is al bijna 40 jaar de contactpersoon voor de Boxmeerse ouderensoos die haar ontmoetingspunt heeft in de aula van de Weijerschool, iedere dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur.  

  

Soos

Het woord soos geeft direct duidelijk welke activiteiten bedoeld worden. Ouderen die tezamen komen en een kaartje te leggen, handwerken of andere activiteiten doen. Toch kun je een discussie opstarten over het woord soos. Velen vinden het oubollig en niet meer van deze tijd.

 

“Absoluut mee oneens” laat Nelly weten. “Er is geen beter woord wat de inhoud beter vertaald en zeker gezien naar onze doelgroep.” De aanwezigen deze middag stemmen daar volledig mee in. “Maar helaas is het aantal mensen wat de Soos bezoekt dalende “, vertelt Nelly en vervolgt “Dat is natuurlijk erg jammer. De Soos staat voor het ontmoeten, een bezigheid, een praatje, er even tussenuit zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat we vereenzaming zoveel mogelijk voorkomen en dus staat de deur bij ons altijd wagenwijd open voor iedere senior.” Het mag duidelijk zijn, nieuwe deelnemers zijn meer dan welkom. 

Download
Gezelligheid troef
05 - 2019 Gezelligheid troef.docx
Microsoft Word document 22.2 KB

Aanwezigheidshulp: Je krijgt er zoveel voor terug

 

SWOGB/BOXMEER. Aanwezigheidshulp is een dienst van de SWOGB waar senioren veel gebruik van maken. Om dit goed te regisseren zijn er wel voldoende vrijwilligers nodig zodat Dette Koenders van Sociom cliënt en vrijwilliger kan matchen. Dat laatste is heel belangrijk want er moet wel een klik ontstaan. Op dit moment zijn er onvoldoende vrijwilligers die inzetbaar zijn om met senioren naar buiten te gaan voor een wandeling met of zonder rolstoel. Senioren kunnen zo toch genieten van een uurtje wandelen ook al zijn ze hiervoor afhankelijk van anderen.

 

Hilde Brienen uit Beugen en Yolanda Halmans uit Boxmeer zijn 2 mensen die zich inzetten voor het welzijn van ouderen. Hilde gaat wekelijks met een mevrouw wandelen. Yolanda is op 2 adressen aanwezigheidshulp en gaat met beide dames om de week op pad met de rolstoel. En dat tot ieders plezier.

Download
Aanwezigheidshulp
04 - 2019 Je krijgt er zoveel voor terug
Microsoft Word document 21.7 KB

Gemeentelijke dansdag wederom geslaagd

Op zaterdag 16 maart was de jaarlijkse gemeentelijke dansdag van de gem. Boxmeer. Deze dag werd door de SWOGB, in samenwerking met de dansdocenten georganiseerd.

Er waren deze middag 3 dansgroepen aanwezig t.w. Trojak uit Boxmeer, De Rida’s uit De Rips en Ons Plezier uit Overloon. Daarnaast was ook de zitdansgroep ‘Efkes Anders’ uit Boxmeer aanwezig. Onder de begeleiding van Ans Derks, Nellie Nabuurs en Annie van Diessen werden verschillende (volks)dansen gedaan op muziek. De groepen hadden eigen dansnummers maar daarnaast waren er ook doedansen waar iedereen aan deelnam. De voetjes kwamen deze middag los op de dansvloer. Een mooie happening voor de deelnemers en de bezoekers.

 

De zitdansgroep uit Boxmeer deed een 4-tal dansen waarbij de deelnemers vanuit de stoel, en met hoeden en/of stokjes, met handen en voeten het ritme van de muziek volgen. Annie zweept de groep op en het enthousiasme straalt ervan af. Ook de andere deelnemers deden spontaan mee. Geweldig.

 

Ook al mogen we deze middag als geslaagd noemen, er dreigt wel een gevaar. Het aantal groepen wat deelneemt, wordt kleiner en ook het aantal deelnemers in de groepen heeft een dalende lijn. Dat is jammer en is zeker voor de toekomst een gevaar. Hoe kunnen we deze trend doorbreken? Een fikse uitdaging voor de Werkgroep Dansen van de SWOGB. Namens de werkgroep zegt Piet Ermens uit Maashees, “We maken ons terdege zorgen over de toekomst maar we moeten wel doorgaan, want van uitstel komt afstel. Dan komt het nooit meer terug. En dat zou ontzettend jammer zijn.

 


Wandelvoetbal heeft de toekomst

 

SWOGB/VIERLINGSBEEK.

 

Wandelvoetbal staat hier bijna 2 jaar op de
activiteitenlijst van de KBO en wordt ondersteund door de SWOGB. Op
Sportpark Soetendaal kan men, tegen een kleine vergoeding gebruik maken
van het kunstgras van RKVV Volharding. Een gevarieerd gezelschap, tussen de 58 en 76jaar van 26 deelnemers, waaronder 5 dames komt op
dinsdagmorgen om 10.00 uur naar het sportpark om 1,5 uur te wandelvoetballen.


Voorafgaand aan een interview met Jos van Boekel, werd me een beschrijving
over ‘Wandelvoetbal Vierlingsbeek’ toegestuurd en de mededeling om naar het
TV programma Bed en Breakfast te kijken van 10 februari. Het Vierlingsbeekse
gastechtpaar Anneriet en Peter nodigden hun gasten uit voor een partijtje
wandelvoetbal. Zogezegd zo gedaan.

Download
Wandelvoetbal
03 - 2019 Wandelvoetbal heeft de toekoms
Microsoft Word document 21.7 KB

Hulp gezocht voor de Hulpdienst Boxmeer

 

De hulpdienst Boxmeer helpt dagelijks mensen die wat hulp kunnen gebruiken. Het gaat om kleine praktische klusjes in huis die mensen niet in eigen netwerk kunnen oplossen. Ook het vervoer over afstanden zoals de huisarts of boodschappen doen.

 

Bij klussen kunt u denken aan lichte werkzaamheden of kleine reparaties. De dienstverlening is gratis, u betaalt alleen de materiaalkosten. Bij de vervoersdienst ontvangt men een vergoeding voor de gereden kilometers.

 

Op dit moment is de hulpdienst op zoek naar vrijwilligers voor ondersteuning van haar diensten aan mensen. In het kort dus een hulpvraag bij de hulpdienst. Bent u een klusser of wil u wel mensen vervoeren, laat het ons weten.

Bel dan op een werkdag naar Sociom 0485-700500 (tussen 9.00-11.30 uur)

 


Oproep: vrijwillige communicatiedeskundige

 

 

SWOGB/BOXMEER. De Stichting Welzijn Ouderen Gemeente Boxmeer is een vrijwilligersorganisatie met ca 300 vrijwilligers die zich dagelijks met veel enthousiasme inzetten voor het welzijn van alle senioren in de gemeente Boxmeer. Beslist geen kleine club dus maar voor velen toch een onbekende. Toch zijn de vrijwilligers verweven in diverse diensten, cursussen en zijn er daarnaast wekelijk ook 1000/1200 mensen actief bezig met activiteiten in alle kernen van de gemeente Boxmeer die door de SWOGB aangeboden worden.

 

Maar eerlijkheidshalve mogen we ook de rol van de plaatselijke KBO/KOV niet vergeten want zij zijn vaak de spil in het ouderenbeleid op plaatselijk niveau. KBO/KOV organiseren en begeleiden veel activiteiten voor de ouderen in hun dorp waaronder ook die van de SWOGB. 

 

Download
02 - 2019 Vrijwillige communicatie desku
Microsoft Word document 20.9 KB

Weten senioren Sociom te vinden?

 

 

SWOGB/BOXMEER. Sociom is de welzijnsorganisatie in de gemeente Boxmeer. Ze zijn op vele terreinen actief bijvoorbeeld jeugdigen, ouderen, vluchtelingen, etc. De SWOGB heeft veel contact met Sociom om het ouderenbeleid in de gemeente vorm te geven. Op de website van Sociom staat o.a. het volgende te lezen over ouderen: Blijf met een beetje hulp langer zelfstandig.

 

Langer zelfstandig blijven wonen, actief blijven in de maatschappij en contact houden met anderen; met een beetje ondersteuning kom je een heel eind! Hoe ouder je wordt, hoe lastiger het soms is om alles nog zelfstandig te regelen. Gelukkig zijn er tal van vrijwilligers en professionals van Sociom die je willen ondersteunen.

 

Woorden die de SWOGB helemaal onderschrijft maar de senioren moeten Sociom wel weten te vinden. Dette Koenders en Diny Kuppen zijn twee personen van Sociom die veel met ouderen te maken hebben. Dette behartigt de vraagstukken omtrent activiteiten en inzet van vrijwilligers en Diny behartigt de zorg gerelateerde vraagstukken. “Het is belangrijk dat mensen ons weten te vinden” laten beiden weten. “Daarom is het ook zo belangrijk dat we ons telkens weer presenteren en uitleg geven wat we doen en kunnen betekenen voor ouderen. Maar ook professionele instanties zoals huisarts of de gemeente verwijzen mensen naar ons door.”

 

Download
Weten senioren Sociom te vinden
01 - 2019 Weten senioren Sociom te vinde
Microsoft Word document 21.3 KB