Seniorenpagina


Iedere maand wordt in het Boxmeers Weekblad, door de Pr-man van SWOGB, de seniorenpagina gevuld.

 

Mochten mensen dit gemist hebben dan kunnen zij alsnog hier lezen.

 

U kunt met de muis naar beneden scrollen en dan het betreffende stukje downloaden.


Badminton ook voor senioren

 

Bewegen en ontmoeten zijn kernwoorden die de SWOGB hoog in het vaandel heeft staan. De SWOGB organiseert, naast diensten en cursussen, vele activiteiten voor senioren in de verschillende kernen. Via de seniorenpagina van deze krant wordt hieraan regelmatig aandacht besteed. Sporten en ontmoetingsactiviteiten zijn immers belangrijk voor het welzijn van senioren.

 

Gelukkig zijn er naast de SWOGB-activiteiten ook tal van andere (sport) activiteiten voor senioren. Dat wil de SWOGB graag promoten en zo nu en dan andere activiteiten/sporten voor senioren, onder de aandacht brengen. In deze editie staat badminton centraal.

 

Boxmeerse Badminton Club

We zijn te gast bij de Boxmeerse Badminton Club (BBC). Deze bestaat inmiddels 50 jaar en telt momenteel ongeveer 100 leden. Het Hoogkoor in Boxmeer is de thuishaven van deze vereniging. 13 jaar geleden heeft men binnen de club ook badminton voor 55+ aangeboden en met succes. Elke woensdag van 17.00 tot 18.30 uur spelen nu senioren op verschillende velden. Aangesloten zijn 22 senioren.  Gemiddeld komen er op de woensdag tussen de 10 en de 15 senioren dames en/of heren. 

 

“Niet meppen maar smashen”

Badminton speelt men officieel 1 tegen 1 of 2 tegen 2. Senioren spelen 2 tegen 2 en afhankelijk van de opkomst ook 3 tegen 3 of 3 tegen 2, omdat bij het spelen van 1 tegen 1 het speelveld te groot is om te verdedigen. 

Het indelen van teams wordt gedaan door enkele leden die het voortouw nemen of een stokkaarten bepaalt de indeling. Het eerste uur is voornamelijk om in te spelen maar daarna worden serieuze partijen gespeeld. En denk eraan “niet meppen maar smashen “, laat een deelnemer weten. 

 

Bij ieder partijtje wordt geteld. Een duidelijke aanwijzing dat er serieus gespeeld wordt. Het tempo is voor een buitenstaander nog best hoog. Een speler zegt hierover het volgende: “Altijd in de weer om de wedstrijd te winnen maar het gaat uiteindelijk om het plezier.” Badminton is een mooie sport voor de “jeugdige” senior. Binnen de senioren van de Boxmeerse Badminton Club is nog voldoende plaats om nieuwe leden welkom te heten. Kom kijken, maak een praatje of speel een partijtje mee, op de woensdagmiddag om 17.00 in het Hoogkoor te Boxmeer.

 

Waar is nog meer badminton voor senioren?

 

Oeffelt De Fifty-fit

Ook in Oeffelt wordt senioren badminton aangeboden bij de Badmintonclub Veerkracht. Deze club staat bekend om zijn gezellige badmintonafdeling voor ouderen: de Fifty-fit. Deze afdeling bestaat al ruim 25 jaar en wordt bezocht door veel ouderen tussen de 55 en 90 jaar. Ook enkele mensen in rolstoel zijn van de partij. Op de maandagmorgen van 09.45 – 12.00 wordt er gespeeld in sporthal MeerCamp in Oeffelt. Het sociale aspect, de koffiepauze, is een belangrijkdeel van de ochtend. 

 

De badmintonsport is zeer geliefd bij ouderen. De Fifty-fit groep telt maar liefst  35 senioren. Men komt van heinde en verre op maandmorgen naar Oeffelt om te badmintonnen. Dat zegt genoeg over het enthousiasme en de sfeer die in deze groep heerst. Er is nog ruimte voor nieuwe senioren.

Kijk voor informatie op de website: www.bcveerkracht.nl/fifty-fitters 

Ook kan informatie ingewonnen worden bij de coördinator Fifty-fit dhr. Ton Verbiesen, telefoon: 06-23002951 en email: fiftyfit@bcveerkracht.nl

 

Overloon De Raaijmeppers

Overloon heeft een actieve badmintonclub De Raaijmeppers. Elke woensdagavond van 20.00 – 22.30 uur wordt er gespeeld in sportzaal de Raaijhal in Overloon. Door te weinig animo heeft men geen seniorenafdeling meer maar iedereen is welkom om te komen kijken en/of mee te spelen.

 

Badminton Land van Cuijk

De genoemde badmintonverenigingen behoren tot de oude gemeente Boxmeer en het werkgebied van de SWOGB (Sociaal Welzijn Ouderen Gemeente Boxmeer). Maar in de nieuwe gemeente Land van Cuijk zijn ook andere badmintonclubs vertegenwoordigd. Badmintonvereniging BVC’74 uit Cuijk, Badmintonclub Remmersberg St. Anthonis, Jeugdbadmintonclub BC St. Anthonis, BC De Sjuttel Haps, Badmintonclub Mill, Zaalsportvereniging Gassel afd. Badminton, Badmintonclub Shackel Oploo. 

 

Genoeg mogelijkheden voor het spelen van badminton, ook voor senioren. 

Voor meer informatie over de genoemde badmintonclubs zoals websites, emailadressen en telefoonnummers verwijzen we naar:

https:/cuijk.smartmap.nl/rubriek/236/badminton 


Maatje zijn geeft voldoening

 

Af en toe meldt zich bij de SWOGB een mannelijke vrijwilliger bij de Aanwezigheidshulp. Dan ben ik blij verrast. Er zijn veel mensen, die wel een maatje kunnen gebruiken en steeds vaker komen er ook vragen van of voor een man. 

Praten over politiek en voetbal, een potje jeu de boules, een bepaalde humor, soms klikt het makkelijker met een man. Blijft staan dat het voor veel mensen niet uitmaakt of ze een mannelijk of vrouwelijk maatje krijgen, maar voor sommigen maakt het wel uit en dat mag ook! 

 

Ervaringen van mannenmaatjes

Aan Arno, Peter en Ton de vraag hoe het is om maatje te zijn:

 

 • Het is leuk contact te hebben en te merken dat de ander het contact waardeert. Ik vind het prettig om te doen en ervaar er waardering voor; het doet goed.
 • Ik heb een fantastische klik met meneer. Hij is een persoon die zich het liefste  terugtrekt. Ik stimuleer hem om samen op pad te gaan. Als hij weer eens op de scootmobiel heeft gezeten ziet hij het als een overwinning op zichzelf. Dat geeft ons beiden veel voldoening.
 • Wat mij ook goed doet is het contact met de familie. Hij komt regelmatig met vragen en die geef ik dan door aan de familie. 
 • Ik merkte al heel snel dat de aandacht zeer gewaardeerd wordt door ''mijn'' senioren. Tijd kost het me niet veel. Leuke gesprekken voeren over vroeger, een luisterend oor zijn als het wat minder gaat of gewoon gezellig een potje kaarten en lachen met elkaar zijn dingen die mij juist energie geven. Omdat ik waardering voel, maar ook omdat contact met een mens fijn is. Nu ik de ruimte krijg me hierover te uiten, wil ik dan ook van de mogelijkheid gebruik maken om anderen op te roepen zich aan te melden.

Informatie of contact?

Voor meer informatie voor alle mensen, die een maatje zoeken of maatje willen worden kun je bellen naar Dette Koenders 06-10430039 of mailen naar dettekoenders@sociom.nl


Download
Seniorenpagina Boxmeer Juli 2022
Proef Seniorenpagina Boxmeer 4 definitie
Adobe Acrobat document 1.0 MB

30-06-2022

Bewegen voor Ouderen 

 

Voldoende bewegen levert een positieve bijdrage aan gezond en fit ouder worden. Door bewegen krijgt u een betere conditie en voelt u zich lichamelijk en geestelijk fit. Daarnaast helpt bewegen om langer zelfstandig te kunnen blijven leven. En het verkleint de kans dat u valt.

 

Bij de activiteit Bewegen voor Ouderen worden, onder leiding van een docent, in groepsverband bewegingsoefeningen uitgevoerd. De oefeningen zijn gericht op bevordering van zelfredzaamheid en versterking van de spierkracht. Beweegplezier en de sociale contacten zijn daarbij belangrijk.

De inhoud van de lessen wordt aangepast aan de mogelijkheden en wensen van de deelnemers. 

 

SWOGB biedt Bewegen voor Ouderen

Bewegen voor ouderen wordt plm. 38 weken per jaar, door de SWOGB in bijna alle kernen, wekelijks aangeboden. Een les bestaat uit 45-60 minuten bewegen en na de les wordt er gezamenlijk koffie/thee gedronken. 

 

Een ervaring in Sambeek

Elke maandag van 11.00 tot 12.00 is er Bewegen voor Ouderen in de Elsenhof. De docente is Antonet Oosterlaken.

Er zijn bewegingsoefeningen die zowel staand als zittend uitgevoerd worden. Antonet richt haar oefeningen op alle spiergroepen. Er worden attributen gebruikt om op een ontspannende manier toch voldoende beweging te hebben. 

Iedere deelnemer zet zich voor de volle 100% in. Niveauverschil is er natuurlijk wel maar dat is niet belangrijk. Wat wel belangrijk is, is het kopje koffie of thee voor de les. 

 

Kom erbij en sluit aan

Met uitzondering van Groeningen en Holthees wordt er in alle dorpen Bewegen voor Ouderen gegeven. Je bent ook welkom in een ander dorp, dan waar je woont.

We merken dat, na de Coronaperiode het aantal deelnemers wat is afgenomen. Sommige groepen zijn zo klein geworden, dat we mogelijk groepjes moeten samenvoegen. Dat doen we liever niet, natuurlijk. Daarom nodigen we u van harte uit eens te komen kijken of 2 lessen gratis mee te doen. U zult ervaren dat samen met anderen bewegen, stimuleert en het goed voelt. We ontmoeten u graag als nieuwe deelnemer.

 

Voor meer info zie www.swogb.nl/activiteiten of bel 0485-792020


30-06-2022

Computerbegeleiding voor ouderen 

 

Een aantal jaren geleden is de SWOGB gestart met computercursussen voor ouderen. Gesteund door een aantal enthousiaste vrijwilligers en financiële steun vanuit de SWOGB, zijn vele ouderen op weg geholpen in het gebruik van de computer en tablet.

 

De laatste jaren is het animo afgenomen, zowel van cursisten als docenten. Natuurlijk is ook de Covid situatie van de afgelopen jaren hier voor een deel debet aan. Om gezondheidsredenen neemt een aantal docenten een pas op de plaats of trekken zich terug. 

 

En toch….

Zien we dat landelijk het computergebruik door ouderen toeneemt, maar de basale kennis en vaardigheid onder ouderen nog laag is. En….. maken steeds meer ouderen zich zorgen over de veiligheid van het internetgebruik. Denk hierbij aan digitaal bankieren, toegang tot de overheid, het gebruik van je DigiD, phising etc. Het wegnemen van deze angst vinden we een van de prioriteiten. De wereld wordt steeds meer digitaal en daar kunnen we niet (altijd) om heen. 

 

Weer enthousiast aan de slag

Jan Arts heeft de taak coördinator computerbegeleiding van Peter Ermers overgenomen. Hij wil met een aantal enthousiaste docenten weer aan de slag. Dat betekent weer een aanbod van computercursussen, “digitale hulp” aan huis én op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

 

Aanbod van computerles

Voor ouderen die geen of enige kennis hebben worden computercursussen gegeven. Individueel, gedurende 8 lesuren. Het uitleggen en aanleren van de basis beginselen staan centraal. We maken gebruik van de op Seniorweb aangeboden online cursussen. Er wordt vraaggericht gewerkt en gaan niet verder dan de klant wil of nodig heeft. De basiskennis wordt gegeven, zodat de cursisten kunnen zoeken op internet, kunnen e-mailen, een simpel document of brief kunnen schrijven, foto’s bewerken en opslaan, Skypen of Zoomen. 

 

“Digitale hulp” aan huis

Iedereen heeft wel eens hulp nodig bij een computer/tablet/telefoon of TV probleem. Of wil graag weten hoe een foto moet worden overgezet van een tablet naar de computer. Of hoe een apparaat het beste kan worden beveiligd. Voorbeelden zijn recent de Corona app. Ook veilig gebruik maken van (telefonisch) bankieren, DigiD, etc.

Daarbij komt de opmars van Netflix, NPO, Videoland, de digitale radio en de verschillende app toepassingen op de smartphones. Voor leken een probleem wat de ‘expert’ in een handomdraai oplost.

 

Heeft u een vraag of wilt u zich aanmelden voor de computercursus? Stuur dan een mail naar janarts123@gmail.com of bel naar Jan Arts 06-29160553.

 

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

Ouderen één op één begeleiden en “digitale hulp” aan huis bieden, vraagt tijd en ook andere competenties van vrijwilligers. Daarom willen we ons team versterken. We zijn op zoek naar enthousiaste mensen, jong en oud die het leuk vinden ouderen te begeleiding in deze digitale wereld en hun digitale vaardigheden willen overbrengen. 

Heb jij basiskennis van computer, laptop, internet, smartphone, tablet en kun jij

op een rustige en begrijpelijke manier deze kennis overdragen, neem dan contact met ons op. Je bent van harte welkom. De vraag van ouderen én jouw inzetbaarheid bepalen op welke tijden en bij wie je ingezet wordt. 

“Je komt allerlei verschillende mensen tegen én jouw digitale kennis kan voor iemand echt een wereld van verschil maken”.

 

Een vrijwilliger deelt zijn ervaringen

Hieronder zo maar een greep uit de praktische vragen van de cursisten:

 • Hoe maak ik een adressenlijst?
 • Hoe werkt DigiD?
 • Een appje sturen… en beeldbellen met mijn kinderen hoe moet dat?
 • De krant is niet bezorgd. Hoe kan ik hem toch lezen, op mijn tablet?
 • Ik wil een foto maken met mijn telefoon en dan versturen, maar hoe moet dat?
 • Ik wil een fietstocht uitzetten op mijn computer. Hoe?  En hoe uitprinten?
 • Hoe zet ik foto’s over van mijn telefoon naar mijn computer?
 • Ik heb een nieuwe telefoon. Kun je me op weg helpen?

Als je deze vragen voor ze kunt oplossen, dan kunnen ze er direct mee aan de slag en zien ze meteen resultaat. Weet ik niet direct het antwoord, dan kom ik er een volgende keer op terug. 

 

Informatie en/of interesse om ouderen te helpen in deze digitale wereld? Stuur dan een mail naar janarts123@gmail.com of bel naar Jan Arts 06-29160553.


30-06-2022

Hulpdienst Boxmeer zoekt enthousiaste vrijwilligers.

Wilt u graag iets voor een ander doen en vindt u het leuk andere mensen te ontmoeten?

Dan is vrijwilliger bij de hulpdienst misschien iets dat bij u past!

 

Mensen, die geen mogelijkheden hebben in hun eigen netwerk, kunnen een beroep doen op deze hulpdienst.

De hulpdienst verleent praktische hulp, zoals vervoer en soms het verrichten van kleine klusjes. Het gaat voornamelijk om vervoer naar de huisarts, het ziekenhuis en voor of samen met de cliënt boodschappen doen. De cliënt betaalt de kilometervergoeding en de parkeerkosten direct aan de vrijwilliger. 

 

Bij kleine klusjes kunt u denken aan lichte werkzaamheden in- en rondom het huis. 

Heeft u vragen en wilt u graag vrijwilliger worden, neem dan contact op met een van de coördinatoren. Deze kunt u bereiken op werkdagen tussen 9.00-11.30 Tel:0485-792010

De hulpdienst Boxmeer is i.v.m. vakantie niet beschikbaar van 25 juli t/m 13 augustus.

 

Hulpdiensten in de andere kernen zijn tijdens de vakantieperiode wel inzetbaar:

Rijkevoort: 0485 - 792015 

Beugen: 06-13626448 / 06-20843548

Oeffelt: 0485-820212

Vierlingsbeek/Groeningen: 0478-792011

Vortum – Mullem: 0485 – 792011

Overloon/Maashees/Holthees/Sambeek: Deze kernen vallen onder de hulpdienst van Boxmeer en zijn in de genoemde periode niet inzetbaar.  Zie ook www.swogb.nl/diensten/hulpdienst/  

 

 

Vacature Coördinator Senioren Activiteiten 

 

Voor Boxmeer is de SWOGB opzoek naar een enthousiaste coördinator seniorenactiviteiten. Hebt u over dag wat tijd over, wilt U zich inzetten voor senioren in eigen dorp, kunt U verbinding leggen tussen senioren, de KBO, locatiebeheerder(s), docenten, deelnemersadministratie  en bestuursleden SWOGB en wilt U uitdragen welke activiteiten er zijn voor senioren in eigen dorp. Dan zoeken we U voor deze leuke en uitdagende functie.

Voor meer informatie kunt u bellen naar het secretariaat 0485-792020 of mailen naar Secretaris.swogb@gmail.com

  


Download
Seniorenpagina juni 2022
Seniorenpagina Boxmeer Definitief.pdf
Adobe Acrobat document 1.2 MB