Seniorenpagina


Iedere maand wordt in het Boxmeers Weekblad, door de Pr-man van SWOGB, de seniorenpagina gevuld.

 

Mochten mensen dit gemist hebben dan kunnen zij alsnog hier lezen.

 

U kunt met de muis naar beneden scrollen en dan het betreffende stukje downloaden.


Bewegen op muziek bij de SWOGB

Iedereen heeft wel een liedje of muziekstuk dat bijzondere emoties oproept: herinneringen aan een mooie vakantie, een bruiloft, een nummer van jou en je partner enzovoort. Muziek doet iets met mensen. Dit geldt ook voor bewegen. We weten allemaal dat bewegen belangrijk voor ons is. Dit geldt voor ons allemaal, ongeacht leeftijd. Voor ouderen is het stimulerend en aangenaam om muziek en bewegen met elkaar te combineren. Het brengt een bepaalde sfeer zodat het een leuke activiteit oplevert.

 

De SWOGB heeft daarom 3 activiteiten met bewegen op muziek:

  • Werelddansen
  • Country-line dansen
  • Zitdansen

Werelddansen is de benaming voor iedere traditionele dans die uitgevoerd wordt en eigen is aan een bepaalde streek of land. Werelddansen is een ideale manier om in beweging te blijven en het geheugen te trainen. Bij het dansen gaat het beslist niet om perfecte dansen te laten zien. Nee, het gaat om plezier te beleven, lachen en dansen. De ervaring leert dat het ook een manier is om je dagelijkse zorgen even te vergeten en van je af te schudden. In deze activiteit worden dansen uit diverse landen gevarieerd in tempo en opstelling geleerd en beoefend. Werelddansen gebeurt op verschillende manieren: in een kring, op rijen of met paren. Gezelligheid staat voorop. De dansen worden stukje voor stukje aangeleerd. Het is daardoor zeer afwisselend: niet alleen door de diverse danspassen en dansfiguren maar ook door de wisselende muziek. Dansen is plezier voor iedereen. Echt moeilijk is het niet. Natuurlijk kan er wel eens een danspas mislukken, maar dat verhoogt alleen maar de gezelligheid.

 

Werelddansen wordt in de gemeente Boxmeer aangeboden door de SWOGB in Boxmeer 2 groepen, zijnde Ons Plezier op woensdag in de aula school Weijerwereld van 09.30 - 10.30 uur, Trojak op woensdag in de Unit van 13.45 - 14.45 uur en 1 groep in Overloon op dinsdag van 14.00 - 15.00 uur.

 

Wilt U kennis maken met Werelddansen? Op zaterdag 14 maart is er de gemeentelijke dansdag in de Pit in Overloon van 14.00 - 16.30. Iedereen is welkom.

 

Country-line dance

Geen stampende laarzen maar werken met gelijke patronen waardoor er mooie structuren ontstaan. Dat door veel mensen deze vormen van dansen de relatie met cowboy-kleding wordt gelegd heeft vooral met de muziek te maken. Er wordt veel gedanst op de muziek van wereld bekende Country- en Westernzangers zoals John Denver en Don Williams. Gezellig elkaar ontmoeten, naar muziek luisteren en dansen. In Country en Linedance komen veel ritmes voor uit het Latijns- en Caribbeansgebied. De Tango, Rumba en Chachacha zijn in veel gevallen terug te vinden in de dansen. Echte liefhebbers van dansen op deze muziek kunnen zich echt uitleven. Het grote verschil met Volksdansen, waaruit Country en Linedance is ontstaan zijn juist de patronen. Volksdansen is meer in een kring werken met Line(lijntje)dance worden uitstapjes gemaakt in passen. Country-line dance wordt in de gemeente door de SWOGB aangeboden in 2 groepen

Boxmeer: (De aula Weijerwereld) op woensdag van 14.45 - 15.45 uur en op woensdag van 10.45 - 11.45 uur in de Weijer, Oeffelt (De Kleppenburg) op de donderdag van 13.30 - 14.30 uur, Overloon 4 groepen (De Pit) op de woensdag van 15.30 -16.30 uur, woensdag van 16.30 - 17.30 uur, op dinsdag van 14.00 - 15.00 uur en dinsdag van 15.00 - 16.00 en Rijkevoort (De Poel) op vrijdag van 13.30 - 14.30 uur

Wilt U kennis maken met Country-line dance? Op zaterdag 21 maart is er een Country-instuif in de Pit in Overloon van 14.00 - 16.30. Iedereen is welkom om aan te sluiten.

 

Zitdansen

Bij zitdansen gaat men uit van een ritmische beweging van het lichaam op de maat van muziek vanuit je stoel. Als de benen niet zo goed meer willen dan is zittend dansen een goed alternatief om in beweging te komen. Zitdansen is dan ook een bewegingsvorm voor personen met verminderde verplaatsingsmogelijkheden. Het zitdansen geldt voor vrouwen en mannen. Zittend vanuit een stoel of een rolstoel worden de dansbewegingen in groepsverband naar eigen vermogen uitgevoerd. Bovendien geeft het zitdansen de mogelijkheid tot expressie van hart en ziel.

 

Zitdansen wordt in Boxmeer aangeboden door de SWOGB 1 groep zijnde Efkes Anders op maandag van 11.30 - 12.15 uur in De Weijerdonck.

 

Wilt U kennis maken met Zitdansen? Op zaterdag 14 maart is er een Werelddansdag in de Pit in Overloon van 14.00 tot 16.30. De zitdansgroep zal zich hier in de pauze presenteren.

 

Meer gegevens kunt U vinden op de website van de SWOGB: www.swogb.nl/activiteiten/activiteitenoverzicht downloaden. Ook informatie opvragen bij de docenten is mogelijk.


ELKE DAG DE WARME MAALTIJD AAN HUIS 

 

De warme hap aan huis. Daarvoor zorgen de vrijwilligers van Tafeltje Dekje in alle kerkdorpen van de gemeente Boxmeer. Zij leveren bij ruim zestig klanten in het dorp Boxmeer zelf – en een paar in Sambeek – een prima maaltijd af aan de voordeur. Elke dag, zeven dagen in de week, tussen half twaalf en half een. Een dagje mee met maaltijdbezorger Jac de Best.

 

Als de kleine vrachtwagen van de leverancier uit Malden vanaf de Beugenseweg in Boxmeer het terrein van zorgcentrum Madeleine op draait, staan de maaltijdbezorgers al bij hun auto’s klaar. Een paar tellen later worden drie flinke pallets vol kant-en-klare warme maaltijden afgeladen. De grijze dozen met donkerblauwe deksels worden overgeladen in de kofferbak van de eigen auto’s. Geroutineerd en praktisch. Precies volgens de te rijden route. Met bij elke doos het adres van de klant.

Tafeltje Dekje in Boxmeer, en een stukje Sambeek, bestaat uit drie routes: centrum, noord-west en Boxmeer-Sambeek. Die laatste route neemt Jac de Best deze week voor zijn rekening. 

 

We draaien het terrein van Madeleine af en komen direct bij het eerste adres: de Orangerie. Met een vriendelijk ‘goedendag’ en ‘eet smakelijk’ wordt de maaltijd afgeleverd. Bij het nieuwe appartementencomplex aan de Inleg staat de volgende klant, een goedlachse heer van ongeveer 70, al te wachten bij de liftdeur. Als hij zijn nieuw middagmaaltje heeft ontvangen, kuiert hij tevreden terug richting zijn appartement. Met een gezicht van ‘daar zullen we eens lekker van gaan smikkelen’.

 

Volgende halte: Weijerstaete. Hier moet op zes adressen geleverd worden. Voor de ervaren bezorger een eenvoudig klusje, voor de volgzame verslaggever een tocht door een doolhof. Lift in, drie hoog, gang door, trappetje op, linksaf, deur door, hoekje om. “Ja, hier moeten we zijn”, lacht Jac. Ook hier wordt de bestelling in dank aanvaard. Via weer een andere sluiproute komen we terug in de lange, brede gang. “En nou krijgen we een snuupke”, voorspelt de bezorger. “Da’s vaste prik bij mevrouw Zeegers”. Een vriendelijke dame op leeftijd opent de deur en gaat ons voor naar de woonkamer, waar een lege doos geruild wordt tegen een gevuld exemplaar. Als de deal gesloten is, trekt de dame de koelkast open en tovert een schaaltje vol lekkernijtjes tevoorschijn. Voor de bezorger. Ja, die meneer mag ook iets pakken. 

 

Ook de andere leveringen in Weijerstaete gaan vlotjes. Op één adres staat de lege doos op een tafeltje naast de voordeur. Aanbellen hoeft niet, gewoon de nieuwe maaltijd neerzetten. “Dat is op dit adres de afspraak”, zegt Jac de Best. “Maar als die lege doos er niet zou staan, dan komen we in actie. Dan kan er iets niet in orde zijn. Gelukkig gebeurt zoiets zelden of nooit, maar als maaltijdbezorger hebben we ook een extra taak. Die van sociale controle. Als er iets niet klopt, dan belt de bezorger mij. Ik heb als coördinator van elke klant een contactpersoon, die ik kan bellen.”

 

Als de laatste maaltijd van die dag afgeleverd is, op de Sambeekse Hei, zit voor bezorger Jac de klus er weer op. Morgen weer een nieuwe ronde. 

 

“We hebben voor Boxmeer en Sambeek ongeveer veertig bezorgers”, vertelt Jac de Best. “Elke bezorger komt één keer in de zes weken aan de beurt. Hij of zij rijdt dan een week lang de opgegeven route. De bezorgers zijn vrijwel allemaal 70-plussers. Maar er zijn er ook van boven de 80. Mensen die er al vanaf het begin bij zijn. Die hebben in die jaren duizenden en nog eens duizenden maaltijden bezorgd. Die willen er graag een keer mee stoppen, gewoon omdat het bijna niet meer gaat. Het zou goed zijn als we er een aantal nieuwe bezorgers bij krijgen”, benadrukt De Best, die ook net de 80 heeft aangetikt. “Of ik er ooit zelf gebruik van zal maken? Weet je, koken is een van mijn grootste hobby’s. Dat wil ik graag zo lang mogelijk blijven doen. Maar wat Tafeltje Dekje betreft. Ik zou het fijn vinden als iemand straks het werk van me overneemt”.

 

Tafeltje Dekje is al 25 jaar de maaltijdvoorziening voor met name ouderen in de gemeente Boxmeer. Het vrijwilligerswerk valt onder de vleugels van de SWOGB, de Stichting Welzijn Ouderen Gemeente Boxmeer. De bezorging wordt gedaan met de eigen auto van de vrijwilliger, die een kilometervergoeding ontvangt. Belangstellenden, die maaltijdbezorger willen worden, kunnen contact opnemen met Jac de Best, telefoon 06 43566902. 

 

 


Uit op Zondag

 

1  maart 2020 in Boxmeer

Zorgcentrum Symfonie, Weijerstaete 1 te Boxmeer, aanvang 14.30 uur

8 maart 2020 in Overloon

MFC De Pit in Overloon, aanvang 13.30 uur.

29 maart 2020 in Boxmeer

Woonzorg centrum Sint Anna, Veerstraat 49 (in de Boogaard) in Boxmeer, aanvang 15.00 uur. 

(programma volgt op website www.SWOGB.nl/activiteitenagenda)

 

Muzieksalon: kijken en luisteren naar klassieke muziek

03, 17, 24 en 31 maart en 7 april

Op genoemde dinsdagmorgen  begin de 2e cyclus van 5 bijeenkomsten met als titel “Beethoven 250 jaar”.  Muziekliefhebbers zullen genieten van muziek van Ludwig van Beethoven met presentatie op groot tv-scherm. U bent allen van harte welkom in de Theaterzaal van de Weijer Raetsingel 1 te Boxmeer, aanvang 10.00 uur  tot 12.00 uur. 

 

Dansdagen 

 

14 maart 2020 

Werelddansdag van de SWOGB in MFC De Pit in Overloon, aanvang 14.00 uur tot 16.30 uur.

21 maart 2020 

Country-instuifmiddag van de SWOGB in MFC De Pit in Overloon, aanvang 14.00 uur tot 16.30 uur.

 

Zangdagen

23 maart 2020 

Op maandag 23 maart treedt het Smartlappenkoor ‘Pur Sangh’ op in de Symfonie. Aanvang 19.00 uur. 

25 maart 2020 

Korenmiddag in ’t Heike Mill met o.a. optreden van seniorenkoren  Zangersvreugd Rijkevoort, Maaslandsglorie Beugen en anderen. aanvang 14.00 uur tot 16.30 uur

 

Koersbalmiddag 

03 april 2020 

Op vrijdag 3 april is de koersbal middag van de SWOGB in MFC De Pit in Overloon, aanvang 14.00 uur tot 17.00 uur.

 

Seniorenbeurs 

17 en 18 april 2020 in Mill

De Regionale Seniorenbeurs, die in 2018 voor het laatst werd gehouden, komt terug. In 2020 zal het evenement plaatsvinden op vrijdag 17 april van 14.00 – 21.00 en zaterdag 18 april van 10.00 – 17.00. 

De locatie van het evenement is party- en evenementencentrum City Resort Events (voorheen Fitland) in Mill. De organisatie is wederom in handen van KBO-Kring Land van Cuijk en de KBO-Kring Gemeente Mill en Sint Hubert. 

De entree voor bezoekers van de beurs bedraagt €3,00.

Deze prijs is inclusief 1 consumptie.

Voor alle ‘Uit op Zondag’ geldt: gratis entree, vrijwillige bijdrage mag en consumptie voor eigen rekening.


Bewegen op muziek vanuit de stoel

 

Voor senioren is bewegen erg belangrijk. De SWOGB biedt daarom verschillende

activiteiten aan waarin bewegen centraal staat. Zo heb je meer bewegen voor

ouderen (MBvO) welk in bijna elke kern van de gemeente op de agenda staat. Ook

zijn er verschillende bewegingsvormen met muziek. Neem volksdansen,

werelddansen en countrydansen. Op de website van de SWOGB kunt U informatie

hierover vinden.

 

Maar als volksdansen of countrydansen niet meer mogelijk zijn? Wat dan? Dan is

bewegen op muziek en alles vanuit de stoel een mogelijkheid. Docente Annie van

Diessen begeleidt een groep enthousiaste mensen op de maandagochtend van 11.15

tot 12.00 uur. Vanuit de stoel en met muziek wordt er gedanst op het ritme van de

muziek. Het is ideaal voor mensen die slecht ter been zijn. “Zij kunnen zo aansluiten”,

laat Annie weten.

 

Mochten mensen interesse hebben, kom rustig kijken in de Weijerdonck op de

maandagochtend van 11.15 tot 12.00 uur. Voor informatie kunt U Annie van Diessen

mailen: annie-van-diessen@hotmail.com

 

Ook op de website van de SWOGB kunt U hierover informatie vinden: www.swogb.nl


SWOGB en Uit op Zondag


Gezellig uit op zondagmiddagen en samen met leeftijdsgenoten genieten van muziek, zang, lezing of een film. Dat is wat de werkgroep van de ‘Uit op Zondag’ tot doel heeft. De leden van de werkgroep zijn Ellen van der Arend, Ineke Sturm, Carin van de Lockand, Fridie Jacobs en Christien Hendriks. 2x per jaar komt deze werkgroep bijeen om zaken te evalueren en af te stemmen. Ellen
van der Arend maakt het programma voor de inzet van de gastdames en als gastdames verhinderd zijn, ruilen deze onderling met elkaar.


De ‘Uit op Zondag’ vindt 3 zondagen per maand plaats. 1 e zondag van de maand in de Symfonie Boxmeer. 2 e zondag in de MFC ‘De Pit’ in Overloon en de laatste zondag van de maand in Woonzorgcentrum Sint Anna. Veelal mensen uit eigen huis en de aangrenzende huizen zijn de vaste bezoekers. De SWOGB wil dit verbreden. Bestrijding eenzaamheid binnen de gemeente Boxmeer is een thema wat opgenomen wordt in de plannen van de gemeente en de SWOGB.
We denken dan o.a. uitbreiding ‘Uit op Zondag’, een huiskamerproject en activiteiten in de zomermaanden. Een vervoersdienst om mensen vanuit de diverse kernen naar een ‘Uit op Zondag’ te brengen is een wens.


Hoe de programmering van de ‘Uit op Zondag’ gemaakt wordt, vragen we aan Carin van de Lockand, coördinator informele zorg bij Pantein in de Symfonie. “Elke plaats heeft een aangewezen persoon die de programmering verzorgd. Fridie Jacobs voor Sint Anna, Christien Hendriks voor ‘De Pit’ en ik voor de Symfonie. We hebben de vrije hand om een gevarieerd programma vast te
stellen. Zo nu en dan hebben we wel overleg met elkaar. Vaak hebben we ‘van horen zeggen’ welke artiesten beschikbaar zijn. Wel moeten we rekeninghouden met het financieel budget wat door de SWOGB beschikbaar gesteld wordt.”


Iedereen is welkom.