Seniorenpagina


Iedere maand wordt in het Boxmeers Weekblad, door de Pr-man van SWOGB, de seniorenpagina gevuld.

 

Mochten mensen dit gemist hebben dan kunnen zij alsnog hier lezen.

 

U kunt met de muis naar beneden scrollen en dan het betreffende stukje downloaden.


Februari 2021

Goed voor ons humeur

 

Het is niet eenvoudig een goed humeur te houden, nu we leven met de gevolgen van een virus en koning winter.

 

Wat kan helpen?

-      Bewegen en naar buiten gaan als het kan

Als we ons warm inpakken en naar buiten gaan, kunnen we genieten van de bomen en de natuur, de hemel en de koude lucht op ons gezicht. We kunnen binnenshuis mogelijkheden zoeken om te bewegen en de tijd nemen door het raam naar buiten te kijken. Dat kan ons humeur opkrikken.

-      Fris naar ons geluk kijken

We kunnen opnieuw kijken naar wat ons geluk kan brengen. Als we niet kunnen koersballen, kunnen we kijken naar wat er wel kan, zoals lezen, een praatje maken met de buurman, etc.

-      Goed voor onszelf zorgen

De huidige situatie kan emoties losmaken. We kunnen ons geïrriteerd of lamlendig voelen door de beperkingen die we ervaren. Of ons zorgen maken om onze gezondheid of die van anderen.

Als we de emoties kunnen zien als iets dat erbij hoort en dat accepteren, dan kan het al wat makkelijker worden. Je hart luchten kan helpen of juist iets gaan doen wat je heel graag doet. Dan kunnen we de emoties laten passeren zoals de lucht weer helder wordt, na een donkere bui.

-      We zijn deel van het geheel

We staan in verbinding met de mensen om ons heen. Door mee te leven met anderen, die het nu moeilijk hebben, kunnen we voelen dat we deel uitmaken van het grotere menselijke verhaal. We kunnen positieve gedachten sturen naar mensen waar we mee begaan zijn.

-      Iets doen voor een ander

We kunnen ons ook afvragen wat we kunnen doen. Dat hoeft niet groot te zijn. Zelfs een glimlach of een aardig woord voor iemand kan de ander blij maken en ons weer energie geven.

 

Wilt u iets betekenen door een zinvol gesprek aan te bieden of heeft u behoefte aan een goed gesprek, dan kunt u contact opnemen met Sociom

Hoa Bui 06-50748505

Dette Koenders 06-10430039 of mail naar:

sociomzin@sociom.nl

 


Februari 2021

Doortrapdagen gemeente Boxmeer     

       

Medio mei/juni organiseert de SWOGB in de gemeente Boxmeer samen met alle senioren verenigingen in de gemeente 4 Doortrapdagen. In Beugen, Holthees/Smakt, Overloon en Sambeek worden deze gehouden. In deze bijeenkomst staat de fietsveiligheid van meer of minder ervaren, oudere fietsers centraal.

 

Binnenkort komt er voor onze gemeente een speciale website. Hier staat ook veel informatie en iedereen van 55 jaar kan zich aanmelden. Wij hopen dat velen hiervan gebruik maken. Ook groepen kunnen zich aanmelden, maar iedereen moet zich persoonlijk registreren. Let op het aantal inschrijvingen is beperkt. Wees snel en houdt deze pagina in de gaten.


Februari 2021

Bewegen voor senioren blijft belangrijk

 

Door de huidige corona maatregelen kan niemand gebruik maken van het regulier bewegingsaanbod bij de SWOGB. Enkele docenten bieden digitaal bewegingslessen aan, waar velen dankbaar gebruik van maken.

Bewegen is zeker in deze tijd belangrijk voor lichaam en geest. De SWOGB brengt de volgende alternatieve bewegingsactiviteiten nogmaals onder de aandacht:

 

Bewegingsactiviteiten in en rondom het huis

  •  “Nederland in Beweging” voor als u redelijk goed mobiel bent: iedere dag op TV  NPO 1 om 10.15
  •  “Beweeg mee” op TV bij Omroep Land van Cuijk: iedere dag om 10.30 en 15.30. Het aanbod is gericht op mensen die wat rustiger willen bewegen. Het kan ook op de stoel.
  • “Limburg beweegt”: iedere werkdag van 10.00 op KPN 508, Ziggo 713 en Trinet 861 en L1.
  • “De Ommetje app” van de hersenstichting, ontwikkeld met Erik Scherder. Elke dag een          wandeling maken is goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Je kunt er individueel      gebruik van maken maar ook in groepsverband. Sommige docenten gebruiken het              bijvoorbeeld met de groep. Wilma Huijbers, een bewegingsdocent: “Het gaat om de tijd        die je aan een wandeling besteedt en niet om de afstand. En dat maakt het voor meer          mensen toegankelijk. Met een groep geeft natuurlijk meer motivatie en beweegplezier.”        Nieuwsgierig naar hoe het werkt? Googel maar eens naar                              www.hersenstichting.nl/ommetje. Heeft u hierbij hulp nodig, er is vast wel iemand in uw        netwerk, die u hierbij kan helpen.

 

Vakdocenten SWOGB doen hun werk met passie

 

De vakdocenten weten wat niet bewegen en elkaar niet ontmoeten met de doelgroep doet. Daarom willen zij met de senioren contact houden en samen werken aan vitaliteit. Sport en beweging spelen namelijk een grote rol bij de mate van vitaliteit.

De vakdocenten houden de senioren letterlijk en figuurlijk in beweging. Zij zijn creatief en kijken naar mogelijkheden. Het aanbod is passend, zodat iedere senior kan werken aan vitaliteit en zelfredzaamheid.

De docenten hopen binnenkort weer aan de slag te kunnen. Door hun creativiteit, hun talent in puzzelen met wat wel en niet kan gaat het zeker lukken om iedereen weer verantwoord in beweging te krijgen. 

 

“Samen bewegen is ook elkaar ontmoeten”


Februari 2021

Vervoer door hulpdienst SWOGB voor vaccinatie tegen Covid-19            

 

Iedereen is of wordt binnenkort uitgenodigd voor de vaccinatie tegen Covid-19. De meeste senioren krijgen de uitnodiging van het RIVM met de vraag een afspraak te maken met de GGD. Sommige krijgen een uitnodiging en de vaccinatie van de huisarts. In de uitnodigingsbrief staat het adres van de priklocatie van waar u terecht kunt.  

 

In gemeente Boxmeer is nog geen priklocatie. Tot nu toe worden de vaccinaties buiten de gemeente zoals in Wijchen, Helmond, Veghel en Venray gepland. De meeste senioren kunnen het vervoer naar deze locaties in hun eigen netwerk regelen of gebruik maken van aangepast vervoer.

Er zijn echter ook senioren die geen of zo'n klein netwerk hebben, geen vervoer op maat hebben en/of taxikosten niet kunnen betalen. Hierdoor kan voor deze mensen het vaccineren buiten hun bereik liggen.

 

Het bestuur van de SWOGB wil voor deze groep mensen klaar staan, zodat ook deze senioren in de gelegenheid worden gesteld om zich te laten vaccineren. Dit betekent dat de vrijwilligers van de hulpdiensten deze mensen gratis kunnen vervoeren. Wél onder de eerder gestelde voorwaarden/maatregelen: 1 persoon tegelijk vervoeren, met mondkapje en geen vervoer bij klachten.

 

Alleen samen krijgen we Corona onder controle!

 

De telefoonnummers van de hulpdiensten zijn:

Oeffelt: 0485-820212

Vierlingsbeek/Groeningen: 0478-792011

Rijkevoort: 06-33310409 of 06-23374724

Beugen: 06-13626448 of 06-20843548

Boxmeer en alle niet genoemde dorpen: 0485-792010 


Download
Seniorenpagina Boxmeer Februari
Seniorenpagina Boxmeer (10).pdf
Adobe Acrobat document 968.4 KB

25-01-2021

Doortrappen: veilig fietsen tot je 100ste

Het is goed voor de conditie, maar ook heel gezellig. Dat sociale aspect is ook heel belangrijk

 

Vergrijzing

In de gemeente Boxmeer zijn vele groepen of groepjes senioren die regelmatig de regio verkennen

met de gewone fiets of met de elektrische fiets. Meer en meer zijn er bezitters van een elektrische

fiets zij maken dan vaak een groter rondje omdat zij toch vaak een stukje verder willen rijden dan

hun niet gemotoriseerde leeftijdgenoten.

 

Dat ouderen, vaak geholpen door een elektromotor, blijven fietsen is ook terug te zien in de

ongevallenstatistieken van het CBS. Eind juli kwam daaruit naar voren dat de afgelopen twintig jaar

het aantal omgekomen inzittenden van personenauto’s met 60 procent daalde en het aantal

omgekomen fietsers met slechts 11 procent. Het aantal 70-plussers dat omkwam met de fiets steeg

sterk in deze periode met 68 procent. Daarnaast niet al de overige letsel vergeten dat zijn er vele

duizenden. We fietsen allemaal goed “denken we” echter we reageren toch wat langzamer dan toen we nog jong waren, zeker met de hogere snelheden en het steeds drukker wordende verkeer, waarin iedereen gehaast is.

 

Sociaal aspect

Volgens de statistieken neemt de animo onder ouderen om te fietsen alsmaar toe. Daarom is het

goed dat er steeds meer fietsgroepjes ontstaan. Met de buren, de ouderbond, de vrouwenbond,

familie of met kennissen, alleen of met je partner. Het maakt niet uit lekker samen fietsen, kletsen en een stop met een kopje koffie. Kortom een gezellige dag kan niet meer stuk. Dit sociale aspect is ook heel belangrijk.

 

Het is ook dan ook belangrijk eraan te denken dat niet iedereen een elektrische fiets heeft. Daarom is het belangrijk om de snelheid dan wat aan te passen. Dan is het voor de mensen die nog geheel op “eigenkracht” trappen ook nog te doen. Maar vooral denk eraan, “het is geen wedstrijd”. Fietsen

moet leuk zijn. 

 

Fietsen houdt je fit

Onze gemeente telt relatief veel inwoners ouder dan vijf en vijftig. De SWOGB zet zich samen met de gemeente op diverse manieren in om onze senioren langer gezond, actief en zelfstandig te

houden. Wij stimuleren onze senioren om langer op een veilige manier te blijven doorfietsen, dit past bij onze doelstellingen. Fietsen is ook op oudere leeftijd een prettige, goedkope en

laagdrempelige manier om zelfstandig en in beweging te blijven.

 

Doortrappen

De fietsdagen zoals die georganiseerd worden in onze gemeente zijn al jaren een begrip. Echter er

kunnen telkens maar een beperkt aantal deelnemers meedoen. Deze zomer gaan we in de gemeente Boxmeer 4 fietsdagen organiseren. Tijdens deze volledig verzorgde fietsdagen krijgt u allerlei tips en wetenswaardigheden omtrent uw fiets, uw fietsinstellingen, u fietshouding, de nieuwste verkeersregels, een fietstocht, bewegen, opticien enz. enz. Maar zeker niet onbelangrijk dat dit alles gebeurt onder deskundige leiding en natuurlijk inclusief koffie/thee en een heerlijke lunch. Dit alles wordt u aangeboden door de SWOGB.

 

Veiligheid

Uit de ongevallenstatistieken blijkt dat de meeste fietsongevallen hoofdletsel tot gevolg hebben. Het is dan ook aan te bevelen om een fietshelm te dragen. Je hoofd is toch het kwetsbaarst. Daarnaast zou het ook aan te bevelen zijn dat we allemaal een geel of oranje hesje dragen, dan letten automobilisten toch net iets beter op. Op deze manier kunnen we allemaal nog best een tijdje

doorgaan. Maar onze fietsomgeving dient ook veilig te zijn, paaltjes op het fietspad komen de

veiligheid niet altijd ten goede. Maaaaar, een paaltje rijdt echt niet tegen de fiets, het is toch echt de

fietser die soms afgeleid wordt. TIP: “BLIJF ALTIJD ALERT”.

 

Tips voor veilig fietsen:

  1. Monteer een spiegel om achteropkomend verkeer goed te kunnen zijn.
  2. Draag een helm, die beschermt bij onverhoopte valpartijen.
  3. Stel het zadel niet te hoog af: beide voeten moeten de grond kunnen raken.
  4. Het is wenselijk dat ook de heren een fiets met lage instap nemen, dit wordt ook wel een zogenaamde “comfortfiets” genoemd.
  5. Fiets niet in de spits op drukke routes met bijvoorbeeld schoolgaande kinderen.
  6. Zet de verlichting altijd aan, zeker bij een elektrische fiets is dat geen probleem.

P.s. houdt deze pagina in de gaten regelmatig komt hier meer info over de “doortrappen” dagen.

Hebt u nu al vragen of wenst u meer info neem contact op met: henkroeffen@gmail.com


25-01-2021

Durf gerust te vragen……

Op dit moment zijn we nog steeds in een situatie dat de normale groepsactiviteiten opgeschort zijn en dat we maar weinig mensen kunnen ontmoeten. Toch gaan er ook veel zaken door; de boodschappen, bezoek aan de huisarts of de

fysiotherapie en ook de sociaal werkers van Sociom komen nog steeds op huisbezoek als

dat gewenst is.

 

Diny Kuppen is al 13 jaar WWZ coördinator in Boxmeer, bij wie u met al uw vragen over

wonen, welzijn en zorg terecht kunt. De WWZ coördinatoren weten de weg als u vragen

heeft over b.v. alarmering, hulp in de huishouding, persoonlijke verzorging of als u op

zoek bent naar meer sociale contacten.

Vanwege de toename aan vragen heeft Diny Kuppen versterking gekregen van Marlies

Leijsten. Samen kunnen ze u verder helpen bij uw vragen en komen (zo mogelijk) bij u

aan huis voor een persoonlijk gesprek.

 

Ook de ouderenadviseurs in de gemeente Boxmeer kunnen u met raad en daad bijstaan

als u vragen hebt. De ouderenadviseurs zijn actief vanuit een samenwerkingsverband

van KBO, SWOGB en Sociom. Zij zijn op de hoogte van de sociale kaart en kunnen u

goed verder helpen bij uw vragen. Misschien kent u de ouderenadviseur, die actief is in

uw dorpskern en anders kunt u de ouderenadviseurs vinden op de site van de SWOGB of

contact opnemen met Dette Koenders.

 

Verlegen

We merken dat veel mensen verlegen zijn om hun vraag te stellen. Meestal willen we een

ander niet lastig vallen of hebben we een drempel om de telefoon te pakken.

Dat hoeft echt niet. We komen graag naar u toe en kijken samen met u wat we kunnen

betekenen.

Dus mocht u een vraag hebben, bel ons dan gerust

 

Diny Kuppen 06-29386266

Marlies Leijsten 06-82127259

Dette Koenders 06-10430039

Of stuur een mail naar teamboxmeer@sociom.nl


25-01-2021

Een goed begin van de dag

 

Nu we veel thuis zitten kan een telefoontje aan het begin van de dag het verschil maken.

Al ruim 10 jaar hebben we in de gemeente Boxmeer de telefooncirkel.

 

Hoe werkt een telefooncirkel?

Rond 9.00 uur belt een van de vaste vrijwilligers de eerste deelnemer van de cirkel. Na een korte uitwisseling over hoe het met u gaat, belt de eerste deelnemer de volgende deelnemer en zo verder. De laatste deelnemer belt weer naar de vrijwilliger en dan is de cirkel rond.

Het is fijn dat u als deelnemer een vaste plek in de cirkel hebt, zodat u elke dag met

dezelfde mensen contact hebt. Er zijn wel deelnemers, die het zo goed met elkaar

kunnen vinden, dat ze tegen elkaar moeten zeggen dat ze moeten stoppen met kletsen,

zodat de cirkel door kan gaan. Zo kan lief en leed gedeeld worden. Als deelnemer van de

telefooncirkel leer je elkaar zoetjes aan kennen en daardoor raak je betrokken bij elkaar.

 

De vrijwilligers en deelnemers komen uit de hele gemeente Boxmeer en zijn van diverse leeftijd. Mevrouw Peters uit Overloon wordt bijna 96 jaar en wil het praatje iedere morgen niet meer missen. 

Tot onze spijt konden we in 2020 niet bij elkaar komen voor een gezellig kopje koffie, maar gelukkig was er extra aandacht voor elkaar in de vorm van een kaartje, een plantje of een extra telefoontje.

Wilt u ook graag een goed begin van de dag?

Wij hebben nog ruimte voor nieuwe deelnemers bij de telefooncirkel! Houdt u van een praatje in de ochtend en wilt u graag aanspraak, dan is de telefooncirkel misschien iets voor u.

Juist in deze tijd is het fijn contact te hebben en elkaars stem te horen.

 

Wilt u meer informatie of heeft u interesse, neem dan gerust contact op met

Dette Koenders 06-10430039 dettekoenders@sociom.nl


Download
Seniorenpagina Boxmeer
De bovenstaande artikelen zoals ze in het Boxmeerse weekblad geplaatst worden.
Doortrappen, veilig fietsen tot je 100ste,
Durf gerust te vragen
Een goed begin van de dag
Seniorenpagina Boxmeer (7).pdf
Adobe Acrobat document 1.1 MB

Januari 2021

Oud en Nieuw, 

 

Ze noemen ons oud. En toch is elke dag nieuw.

2020 is nu oud, maar was ook erg nieuw.

Zelfs de oudsten onder ons zeiden; dit heb ik nog nooit meegemaakt.

Iedereen kwam voor nieuwe situaties te staan.

 

Veel mensen en organisaties hebben hard gewerkt om voor elkaar te zorgen of iets extra’s te doen.

Elkaar helpen in barre tijden is van alle eeuwen, maar ook nieuw, omdat we dat op deze manier nog nooit zo hebben mee gemaakt.

 

En nu is het 2021. Heel snel komt er een vaccin en wordt alles weer anders en nieuw.

De vraag die we onszelf kunnen stellen is:

Wat kan ik missen als kiespijn van 2020?

En wat was waardevol in 2020?

En kan ik dat waardevolle meenemen naar 2021. 

 

Wat wij vanuit Sociom het afgelopen jaar geleerd hebben is dat persoonlijk contact van mens tot mens zo belangrijk is.  Wij hebben geprobeerd zoveel mogelijk mensen, die wilden helpen te koppelen aan mensen, die vragen hadden. En we zijn ons erop gaan richten om mensen, die behoefte hebben aan meer contact aan elkaar te koppelen. Dat is ons goed bevallen en daar willen we in 2021 mee verder gaan.

 

Sommige mensen gingen naar de dagbesteding en gelukkig mogen zij open blijven zolang iedereen gezond is. Dagbesteding De Parasol, ging ook van oud naar nieuw, namelijk van een plekje bij zorgcentrum de Symfonie, naar de school in het Weijerpark. Daar komen ook kinderen en jongeren in hun vrije tijd, dus een mooie mogelijkheid voor nieuwe contacten.

 

Mocht u behoefte hebben aan meer contacten, laat het ons weten. Misschien kunnen we iets voor u betekenen.

 

Dette Koenders 06-10430039 en Diny Kuppen 06-29386266

Sociaal werkers van Sociom

info@sociom.nl

Dagbesteding De Parasol, Elzebé Bens 06-82916943

https://www.sociom.nl/dagbesteding


Januari 2021

Plannen SWOGB van 2020 gaan naar 2021 

Het bestuur van de SWOGB had plannen om in 2020 nieuwe projecten op te pakken. Zoals het huiskamer project, in diverse dorpen een hulpdienst opzetten én het nieuwe fietsen weer, samen met KBO/KOV breed op te pakken. Het is er door omstandigheden niet van gekomen. Ook het project “Wonen, Zorg en Welzijn” waar de SWOGB nauw bij betrokken is, heeft op een heel laag pitje gestaan. 


Januari 2021

Nog geen noot gezongen

 

De SWOGB organiseert veel activiteiten voor senioren. Helaas zijn deze nu wederom stilgelegd tijdens de 2e lockdown tot 20 januari 2021. Jammer voor de deelnemers maar volgens landelijke ontwikkelingen een noodzaak om het coronavirus te bedwingen.  

 

Zingen bij de SWOGB

Even voor de beeldvorming: In Nederland zijn 1.7 miljoen koorzangers actief en velen hebben vanaf maart nog geen noot gezongen. Zingen wordt gezien als een hoge risicofactor bij het overbrengen van het coronavirus. Daarnaast behoren senioren tot de risicogroepen. Reden voor de SWOGB de koren te adviseren niet te zingen. 

 

Voor veel koorzangers is dit een enorm gemis. Je hobby opzij zetten, is niet leuk. Ook het gezellig samenzijn is verdwenen. Toch halen leden, besturen en/of dirigenten alles uit de kast om elkaar op een andere manier te ontmoeten of te bereiken. Denk aan samen koffie drinken, een telefoontje of een bemoedigend kaartje. Het wordt door iedereen erg gewaardeerd. 

 

Want zingen en ontmoeten gaan hand in hand. Thuisblijven, alleen of in kleine kring is de enigste optie. Maar let op, eenzaamheid ligt op de loer. Daar moeten we wel voor waken en de SWOGB sluit zich volledig aan bij de landelijke spreuk en actie: 

 

“Een tegen Eenzaamheid”

 

4 koren SWOGB

Seniorenkoor Maasecho uit Boxmeer met dirigent Geert Verhallen heeft in de zomervakantie 2020 al het besluit genomen om heel 2020 niet meer te zingen. De reden is helder, je wilt zelf niet het risico lopen op een besmetting maar daarnaast wil je ook geen risico zijn voor de mensen thuis. De onderlinge en sociale contacten zijn groot en de leden bellen de meest eenzame leden. Met de kerstdagen hebben alle leden een mooie kerstkaart ontvangen. Tot slot meldt Gé Heester, de voorzitter heeft leden opgeroepen om op het tijdstip van repeteren (maandag 14.30 uur) het lied “ik zal er zijn” thuis te zingen. Hier zal hij ongetwijfeld een reden voor hebben. 

 

Seniorenkoor Maasland glorie uit Beugen met dirigente Arlette van Hout heeft in september een aantal malen gezongen. In de grote zaal van MFC ’t Kruispunt, in zigzag opstelling en wel 3 meter uit elkaar en in lijn met de voorschriften. Helaas vanaf oktober tot nu weer geen zingen. Leden werden op regelmatige basis verrast door een origineel berichtje in de vorm van een handwerkje of een zelfgemaakt kaartje van hun dirigente. Daarnaast is het koor verschillende keren bijeengekomen in ’t Kruispunt om samen koffie te drinken.

 

Seniorenkoor Zangersvreugd uit Rijkevoort met dirigente Els Thijssen heeft vanaf maart ook nog geen noot gezongen. De KBO had in de zomervakantie het besluit genomen dat zingen voor deze mensen een te groot risico vormt. Els Thijssen is ook dirigente van het Gemengd Koor Cantamus waarbij ook veel leden van het seniorenkoor aangesloten zijn. Hier hebben leden en bestuur de beslissing genomen om voor onbepaalde tijd niet meer te zingen. Hoe moeilijk ook. Veiligheid en gezondheid gaan voor. De KBO zorgde tussendoor voor een opkikkertje en leden en dirigente telefoneerden vaak met elkaar. Ook bij verjaardagen konden leden rekenen op felicitaties van koorleden. Met de kerstdagen gaan de dirigente en een koorlid van elk koor alle deuren langs om de leden persoonlijk te vragen hoe het met ze gaat en om de kerstgroet uit te spreken. “En een kleinigheidje”, laat Els weten en vervolgt “het is heel leuk en dankbaar om dit te doen en passend in deze periode.”  

 

Smartlappenkoor Pure Sangh uit Boxmeer met dirigente Arlette van Hout heeft getracht om vanaf september weer te gaan zingen maar er was geen geschikte ruimte. Het aantal leden en de landelijke richtlijnen waren de belemmering. Maar ook hier wordt niemand vergeten. Arlette heeft elk lid een CD in de brievenbus gedaan met het repertoire van het koor. Tiny School heeft verschillende keren quiz vragen naar de leden gestuurd en laatst een woordzoeker. Daarnaast is er ook een koffie momentje geweest.

 

Wens

Koorleden en dirigenten hebben maar 1 wens: liefst morgen weer gaan zingen. Maar helaas, dat is niet mogelijk. En wanneer wel? Ook hier helaas, een antwoord is nog niet te geven. Afwachten dus.